FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liga prvaka - Liverpoolu peti naslov

ISTANBUL, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Nogometaši engleskogpremierligaša Liverpoola po peti put u povijesti postali su europskiprvaci.
ISTANBUL, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Nogometaši engleskog premierligaša Liverpoola po peti put u povijesti postali su europski prvaci.

U finalnom ogledu 50. izdanja Kupa/Lige prvaka "Redsi" su u Istanbulu na Ataturk stadionu pred 75.000 gledatelja pobijedili Milan 6:5 boljim izvođenjem jedanaesteraca. Nakon 90 minuta igre, a potom i dodatnih 30 minuta rezultat je bio 3:3. Liverpool je došao do naslova nakon što je prvo poluvrijeme izgubio 0:3 (Maldini 1, Crespo 39, 43), no u furioznih šest minuta nastavka, od 54. do 60. minute golovima Gerrarda (54), Šmicera (56) i Alonsa (60) dostigli su veliku Milanovu prednost. Momčad s Anfileda tako je priredila jedan od najvećih preokreta u povijesti europskog nogometa. Do kraja utakmice više nije bilo pogodak, pa je pobjednik dobiven udarcima s jedanaest metara. Junak udaraca s "kreča" postao je Poljak Jerzy Dudek, koji je zaustavio udarce Pirla i Ševčenka, dok je Serginho promašio cijela vrata. U redovima Liverpoola neuspješan je bio jedino Riise i slavlje više od 25.000 engleskih navijača na stadionu moglo je započeti.

Hrvatski igrači Dario Šimić (Milan) i Igor Bišćan (Liverpool) nisu nastupili, no Bišćanu ostaje utjeha kako je njegova momčad osvojila europski tron, a on je svoje ponajbolje partije ove sezone pružio upravo u Ligi prvaka.

Liverpool je ovom pobjedom postao tek druga momčad u povijesti Lige prvaka koja je do naslova došla krenuvši u natjecanje kao četvrta u nacionalnom prvenstvu. Do sada to je uspjelo jedino Milanu. Prije dvije godine su postali europski prvaci nakon što su u Serie A bili iza Juventusa, Rome i Intera. U Kupu prvaka to je uspjelo jedino Bayern Munchenu, koji je 1975. godine završio sezonu na 10. mjestu, no nastupio je u Kup prvaka kao branitelj naslova i ponovo stigao do kraja. Liverpool je u dosadašnjih šest finala upisao pet pobjeda, što je sjajan postotak, a jedino finale su izgubili od Juventusa 1985. godine, kada je utakmica ostala u sjeni tragedije na stadionu Heysel gdje je poginulo 39 talijanskih navijača.

Milanu je istanbulski ogled bio deseto finale Kupa/Lige prvaka, a dosada su osvojili šest naslova. Jedino Real Madrid ima više naslova (9). Bilo je to ujedno peto finale "Milaneza" u Ligi prvaka, najviše od svih klubova. Juventus je igrao četiri, a Real Madrid tri finala.

MILAN: Dida; Cafu, Stam, Nesta, Maldini; Gattuso (od 112. Rui Costa), Pirlo, Seedorf (od 86. Serginho); Kaka; Crespo (od 85. Tomasson), Ševčenko

LIVERPOOL: Dudek; Finnan (od 46. Hamann), Carragher, Hyypia, Traore; Luis Garcia, Gerrard, Xabi Alonso, Riise; Kewell (od 23. Šmicer); Baroš (od 85. Cisse)

SUDAC: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (Spain).

STRIJELCI: 1:0 Maldini (1), 2:0 Crespo (39), 3:0 Crespo (43) 3:1 Gerrard (54), 3:2 Šmicer (56), 3:3 Alonso (60).

JEDANAESTERCI: Serginho preko gola, Hamann 0:1, Pirlo - Dudek brani, Cisse 0:2, Tomasson 1:2, Riise - brani Dida, Kaka 2:2, Šmicer 2:3, Ševčenko - brani Dudek

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙