FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 25. svibnja 2005. godine

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 25.svibnja 2005. godine
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 25. svibnja 2005. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.503,68 10.523,56

Tokyo/NIKKEI 11.014,43 11.133,65

London/FTSE-100 4.971,90 4.982,50

Frankfurt/DAX 30 4.395,18 4.396,64

--------------------------------------------------

Američke blue-chip dionice u utorak su blago izgubile na cijeni po objavi zabilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed koja je navela ulagače na očekivanje da će kampanja podizanja kamatnih stopa biti nastavljena.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,2 posto, na 10.503 boda. Istodobno, tehnološki Nasdaq indeks nastavio je jačati osmi dan uzastopce, zabilježivši tako najduži trend uzleta u zadnjih pet godina. Njegova vrijednost porasla je 0,24 posto, na 2.061 bod.

Zabilješka sa sastanka Fedova Vijeća održanog početkom svibnja pokazala je da monetarni zakonodavci vjeruju kako inflacija jača, što signalizira da će nastaviti s postupnim podizanjem kamatnih stopa.

Fed je podignuo u osam navrata kamatne stope od prošloga lipnja, tako da sada ključna kamatna stopa, za prekonoćne pozajmice iznosi tri posto. Više kamatne stope obično pritišću cijene dionica jer čine zajmove skupljima i korporacijama i potrošačima, što negativno utječe na korporativne zarade.

"Činjenica da Fed nije blizu toga da prestane postupno zaoštravati monetarnu politiku pritišće tržišta dionica. Zabilješka ukazuje da će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa", kazao je Jeffrey Saut, stratege pri Raymond James Financialu.

Najveće gubitnice bile su dionice General Motorsa, potonuvši 2,8 posto, pošto je agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings smanjila njegov rejting na status bezvrijednog.

Na tehnološkom tržištu po dobicima je predvodila dionica Intela, ojačavši 1,7 posto po objavi da je Apple Computers u pregovorima o korištenju Intelovih čipova u svojim računalima Macintosh. U prosjeku su dionice proizvođača čipova porasle 1,6 posto.

Pad cijena dionica na europskim burzama posljedica je oštrog pada povjerenja njemačkih ulagača i oprezne procjene poslovanja Vodafonea. Z takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,15 posto, na 4.982 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 posto, na 4.396 boda.

Europska tržišta u srijedu nisu zabilježila značajnije promjene cijena dionica budući da su loše vijesti o njemačkom gospodarstvu anulirane snažnim zaradama kompanija uključujući francusku banku Societe Generale.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio nekih 0,2 posto, na 4.971 bod. Frankfurtski DAX gotovo se i nije promijenio te iznosi 4.395 bodova.

Europski burzovni indeksi našli su se pod pritiskom nakon što je najnoviji podatak iz njemačkog gospodarstva pokazao pad poslovnog povjerenja na najnižu razinu u zadnje dvije godine. Objavljen nakon ranijeg ovotjednog slabog podatka ZEW instituta o povjerenju ulagača, pružio je novi dokaz da rast najvećeg europskog gospodarstva snažno usporava u drugom tromjesečju te potaknuo raspravu oko izgleda za kamatne stope eurozone.

"Njemačko poslovno povjerenje opada a nema nade u njegov skori oporavak", kazao je David Brown, glavni europski ekonomist pri Bear Stearnsu. "Te brojke će jednostavno pojačati pozive Europskoj središnjoj banci da ponovno snizi kamatne stope".

No, gubitke su ograničile dobre zarade europskih kompanija. Pritom se po dobitcima isticala dionica francuske banke Societe Generale, ojačavši 0,9 posto nakon što je izvijestila o 41-postotnom rastu dobiti u prvom tromjesečju nadmašivši tržišna očekivanja.

Na vrijednosti su značajnije dobile i dionice austrijske naftne i plinske kompanije OMV, nekih pet posto, nakon što je izvijestila da se njezina operativna dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju više nego utrostručila.

Među rijetkim gubitnicima našla se pak dionica švicarske banke Credit Suisse, oslabivši za 0,7 posto, pod utjecajem obnovljenih zabrinutosti da će njezina podružnica za investicijsko bankarstvo biti pogođena teškim uvjetima na tržištu u drugom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je nešto više od jedan posto, na 11.014 bodova, uslijed zabrinutosti oko pogoršavanja japansko-kineskih odnosa koji bi mogli naštetiti tamošnjem gospodarstvu.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2573 1,2602 1,2559

USD/JPY 107,48 107,68 107,28

GBP/USD 1,8265 1,8317 1,8249

USD/CHF 1,2286 1,2315 1,2273

-------------------------------------------------

Tečaj eura kretao se u srijedu tek neznatno iznad najniže razine u zadnjih sedam mjeseci prema dolaru kako ulagači sve zabrinutije prate krhko zdravlje europskog gospodarstva.

Do podneva se njegov tečaj gotovo i nije mijenjao prema dolaru, pa stoji 1,257 dolara. Istodobno, tečaj dolara bilježio je tek manje oscilacije i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama, zadržavši tako dobitke iz prethodnih dana. Tako britanska funta stoji 1,8265 dolara. U odnosu na švicarski franak dolarom se trguje po 1,2286 franaka. Tečaj dolara iznosi i 107,5 jena.

Njemački Ifo institut izvijestio je u srijedu o oštrom padu poslovnog povjerenja u Njemačkoj u svibnju, na najnižu razinu u protekle dvije godine, dok je u Italiji poslovna optimističnost na najnižim razinama od studenoga 2001.

Ti podaci nadovezuju se na u utorak objavljene OECD-ove snižene procjene rasta gospodarstva eurozone. Ta organizacija potiče Europsku središnju banku da snizi kamatne stope kako bi stimulirala domaću potražnju.

Znakovi problema u Europi potaknuli su ulagače da se preusmjere na postupno povećanje američkih kamatnih stopa i kupovine dolara.

"Čak i ako postoje neke sumnje u američki gospodarski rast, europsko gospodarstvo već usporava. A euru je teško zadržati dobitke u okruženju u kojemu je stopa rasta definitivno ispod one u SAD-u", kazao je Tom Vosa, analitičar Nacionalne australske banke u Londonu.

U međuvremenu, norveška kruna dosegnula je najvišu razinu prema euru u proteklih šest mjeseci od 8,0659 kruna za euro, budući ulagači očekuju porast kamatnih stopa u toj zemlji.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

25.05. USLIB 3,07 3,09 3,30 3,51

25.05. EULIB 2,09 2,10 2,13 2,15

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙