FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pesticidi mogu utjecati na pojavu Parkinsonove bolesti

LONDON-PESTICIDI-VRTLARENJEPesticidi mogu utjecati na pojavu Parkinsonove bolestiLONDON, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Vrtlari bi za vrijemeobrađivanja zelenih površina tijekom kojih koriste pesticide trebalinositi zaštitnu odjeću, mišljenja su znanstvenici sa škotskogSveučilišta Aberdeen koji su zaključili da kemijska sredstva mogupovećati opasnost od pojave Parkinsonove bolesti.
LONDON, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Vrtlari bi za vrijeme obrađivanja zelenih površina tijekom kojih koriste pesticide trebali nositi zaštitnu odjeću, mišljenja su znanstvenici sa škotskog Sveučilišta Aberdeen koji su zaključili da kemijska sredstva mogu povećati opasnost od pojave Parkinsonove bolesti.

Oni smatraju da, što su vrtlari češće izloženi djelovanju pesticida, imaju veće izglede za oboljevanje od ove degenerativne moždane bolesti.

"Upozorenje se odnosi na vrtlare amatere i poljoprivrednike," upozoravaju znanstvenici u srijedu u časopisu New Scientist.

Anthony Seaton i njegovi kolege intervjuirali su 767 osoba koje pate od Parkinsonove bolesti i 1.989 zdravih ljudi, postavivši im, među ostalim, i pitanja o upotrebi pesticida.

Ustanovili su da je veći broj oboljelih među onima koji su koristili pesticide - 9 posto više među vrtlarima amaterima i čak 43 posto među poljoprivrednicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙