FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 24. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević umro je danas u Križevcima, nakon teške bolesti, u 51. godini života, izvijestio je sindikat. Knjiga žalosti bit će otvorena sutra od 9 do 16 sati u prostorijama Nezavisnog sindikata u Učiteljskom domu u Zagrebu. Do izbora novog predsjednika sindikat će voditi zamjenik predsjednika Nikola Andrić.

ZAGREB - Samo trećina dužnosnika, većinom s državne razine, u roku je ispunila zakonsku obvezu i objasnila na koji je način stekla imovinu, rekao je danas novinarima predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Josip Leko. Naime, od 1 234 dužnosnika njih 354 do petka je Povjerenstvu dostavilo podatke o načinu i izvorima stjecanja imovine. Uglavnom su to državni dužnosnici, a zakonsku je obvezu ispunilo i 11 lokalnih dužnosnika, naveo je Leko. Obvezu su ispunili svi ministri, premijer, predsjednik države i dužnosnici u Uredu Predsjednika, svi suci Ustavnog suda, 135 od ukupno 152 saborska zastupnika.

ZAGREB - Zastupnik DC-a u Hrvatskom saboru Frano Piplović pozvao je danas zastupnike da podupru njegov prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ističući kako nije riječ o zločinu niti manipulaciji, nego o medicinskom zahvatu kojemu je cilj pomoći neplodnim parovima da ostvare potomstvo. "Umjetna oplodnja nije zločin ni manipulacija, nego medicinski postupak, a tako začeto dijete nije stvar nego dar božji", kazao je Piplović. Piplović je upozorio na "aferu Kurjak", u kojoj su nekim ženama bez njihova znanja uzete jajne stanice, a potom prodane drugim ženama. O tom slučaju sud još uvijek nije donio pravorijek, jer zakoni naprosto ne brane krađu jajnih stanica, upozorio je Piplović.

OSIJEK - Šest stranaka, koje su na izborima za osječko Gradsko vijeće osvojile 13 od 25 mandata, danas su se na radnom sastanku dogovorile o, kako je rekao predsjednik Liberalne stranke Zlatko Benašić, koalicijskom nastupu za konstituiranje Gradskog vijeća grada Osijeka. Stranke LS, HNS, SDP, HSS, HDZ i HSU nisu potpisale nikakav ugovor, no za nekoliko dana objavit će zajedničku izjavu, rekao je za Hinu Benašić, dosadašnji osječki dogradonačelnik, nakon susreta održanog u osječkom Gradskom poglavarstvu. Na upit je li bilo riječi o kandidatu za gradonačelnika, rekao je da nije.

ZAGREB - Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas je započeo 4. Festival jednakih mogućnosti, na kojem svake godine osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske i inozemstva predstavljaju svoje stvaralačke i umjetničke mogućnosti, nastojeći umanjiti predrasude društva prema invalidnosti. U dva dana cjelodnevnog programa nastupit će preko 800 izvođača, od kojih oko 500 osoba s invalidnošću. Danas poslijepodne osobe iz javnog i političkog života savladavat će prepreke u invalidskim kolicima te se pokušati orijentirati u uvjetima simulirane sljepoće. Festival je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

RIJEKA - Predstavnici triju lučkih sindikata danas su na konferenciji za novinare podsjetili da su ti sindikati prije četiri godine podnijeli tužbu kojom su zatražili poništenje rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o suglasnosti za pretvorbu Luke Rijeke, a koja do danas nije riješena. U sindikatima ocjenjuju da veliku ulogu u nezakonitoj pretvorbi Luke Rijeke imaju političari, bez obzira na stranačku pripadnost, Upravno vijeće i ravnatelj Lučke uprave. Smatraju da se politika "umiješala" i onemogućava funkcioniranje pravne države te da se čini sve da rješenje o pretvorbi Luke Rijeka ponovno ne bi bilo poništeno.

ZAGREB - Mladima i njihovim roditeljima treba omogućiti slobodan izbor između različitih programa spolnog odgoja, a koje bi mogli birati u skladu sa svojim odgojnim vrijednostima i svjetonazorom, istaknuto je danas na konferenciji za novinare udruge za cjelovit spolni odgoj "Teen STAR". Reagirajći na nedavnu odluku ministra Dragana Primorca da se spolni odgoj od 2006./2007. godine predaje u sklopu programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja na satima razredne zajednice, ta je udruga otvorenim pismom pozvala ministra Primorca da ih službeno izvijesti o tome što je nedostatak "Teen STAR" programa.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) oštro se protivi zahtjevima za devalvacijom kune jer to ne bi povećalo izvoz, već smanjilo standard stanovništva i usporilo gospodarski rast. Devalvacija domaće valute bila bi udar na standard stanovništva, koji bi mnoge dužnike i jamce odveo u bankrot, poskupio cijene uvoznih energenata, povećao životne troškove i ugušio domaću potrošnju, što bi rezultiralo još većim usporavanjem gospodarskog rasta, ustvrdio je glavni ekonomist SSSH Mario Švigir na konferenciji za novinare.

SAVUDRIJA - Tri slovenske ribarice u pratnji slovenskog policijskog plovila zatečene su jutros kako ribare u hrvatskom teritorijalnom moru i time ponovno krše državnu granicu na moru, priopćila je danas istarska policija. Prva slovenska ribarica ušla je u hrvatsko more u 7,40 sati, a nakon upozorenja hrvatske policije, ribarica je hrvatske teritorijalne vode napustila u 9,10 sati, izvijestila je istarska policija. Nedugo zatim crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali prešle su još dvije slovenske ribarice, a na upozorenje hrvatske policije da se nalaze u hrvatskom moru, slovenske su se ribarice oko 9,40 sati vratile u matičnu luku.

ZAGREB - Ustavni sud danas je ukinuo zakonske odredbe prema kojima su i osobe koje nisu članovi sindikata bile dužne plaćati sindikalni doprinos ako je on bio određen kolektivnim ugovorom. Četiri odredbe Zakona o radu iz 2003. kojim je uvedena mogućnost plaćanja doprinosa solidarnosti ustavnom je tužbom osporavao pučki pravobranitelj i pet građana. Osobe koje nisu članovi sindikata ne sudjeluju u pregovorima i donošenju kolektivnog ugovora, pa im se bez pristanka od plaće ne može oduzeti nikakav novac, pa čak niti ako koristi od doprinosa solidarnosti imaju i nečlanovi sindikata, ustvrdio je Ustavni sud.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 65-godišnjaka koji je tijekom noći više puta mobitelom nazivao policijski telefon 92 i "spuštao slušalicu" te lažno dojavljivao o postavljenim bombama na željezničkom kolodvoru i zračnoj luci. Službenu policijsku liniju muškarac je počeo nazivati oko tri sata ujutro. U prvom je pozivu rekao da su na Glavnom kolodvoru i u Zračnoj luci postavljene bombe i prekinuo vezu. Na oba mjesta odmah su upućeni službenici protueksplozijskog odjela, koji su pregledali prostor utvrdili da je riječ o lažnoj dojavi, kazao je operativni analitičar zagrebačke policije Davor Tor.

ZAGREB - Dramska predstava "Jazz" za koju je tekst napisao glumac i dramski pisac Filip Šovagović, a režirao Ivica Buljan bit će izvedena 29. svibnja na sceni "Jovan Đorđević" SNP-a u Novom Sadu na ovogodišnjem jubilarnom pedesetom festivalu "Sterijino pozorje", priopćeno je danas iz Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci. Riječ je o predstavi u kojoj autor razmatra odnose i nemogućnost komunikacije triju generacija u jednoj obitelji. Predstava je premijerno izvedena 7. srpnja prošle godine na "Riječkim ljetnim noćima", bila je nominirana 2004. za Nagradu hrvatskog glumišta u kategorijama za najbolju predstavu u cjelini i najbolju režiju.

ZAGREB - Zbirka poezije "Hauzmajstor Šulc" Miljenka Jergovića nagrađena je talijanskom nagradom Premio Napoli 2005, izvijestio je danas autorov zagrebački izdavač Durieux. U kategoriji poezije nagrađeni su i Ryszard Kapuscinski za zbirku Taccuino d'appunti, i Milo De Angelis za zbirku Tema dell'addio. Nagrada Premio Napoli dodjeluje se svake godine u četiri kategorije - talijanska proza, strana proza, poezija i esejistika. Dodjela nagrade bit će upriličena u Napulju 25. rujna 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙