FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: županijska komora o gospodarskim kretanjima

ŠIBENIK, 24. svibnja 2005. (Hina) -
ŠIBENIK, 24. svibnja 2005. (Hina) -

Unatoč nekim pozitivnim pokazateljima, kao što je rast industrijske proizvodnje za oko 35 posto, gospodarstvo Šibensko-kninske županije zabilježilo je u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci gubitak od 88 milijuna kuna, rečeno je na sjednici Vijeća Županijske gospodarske komore.

Predsjednik Gospodarskog vijeća Petar Škender ostvarene rezultate ocijenio je donekle povoljnima, iako još uvijek nezadovoljavajućima za gospodarstvenike i žitelje te županije.

Dodao je da je u istom razdoblju 2003. godine ukupni gubitak iznosio 96 milijuna kuna što, kazao je, ukazuje na povoljniji trend gospodarskih kretanja, ali i na činjenicu da je Šibensko-kninska županija i dalje među gospodarski najnerazvijenijima u Hrvatskoj

Stopa nezaposlenosti u rujnu prošle godine iznosila je 28,5 posto, što je daleko iznad hrvatskog prosjeka od 18,3 posto.

U Šibensko-kninskoj županiji u tom je razdoblju bilo 992 poduzetnika, koji su zapošljavali 11.860 radnika od ukupno 24.576 zaposlenih. U poduzetničkoj djelatnosti najviše je malih poduzeća (96 posto), a među djelatnostima najzastupljenija je trgovina na veliko i malo kojom se bavi 398 poduzetnika.

Ukupni prihodi poduzetnika u devet prošlogodišnjih mjeseci porasli su za 31, a rashodi za 30 posto, dok su investicije bile manje za 11 posto.

Prosječna neto isplaćena plaća u tom razdoblju bila je 3.806 kuna i zabilježila je nominalni rast od 4,5 posto, ali je i dalje bila niža od republičkog prosjeka od 4.178 kuna.

Unatoč povećanju izvoza za oko 130 posto, u robnoj razmjeni zabilježen je deficit od 32 milijuna dolara.

Po ocjeni direktora Sektora za gospodarsku strategiju Hrvatske gospodarske komore Branimira Lokina gospodarska situacija u Šibensko-kninskoj županiji posljedica je ukupnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

Posebno je upozorio na problem prevelike vrijednosti kune u odnosu na euro. Po njegovoj ocjeni rješenje nije u naglom devalviranju kune, jer bi to uništilo unutrašnju potrošnju.

Rješenje je, kazao je, u gospodarskom rastu koji mora biti iznad 5 posto, smanjenju državnog proračuna koji nominalno ne bi smio rasti u idućih pet godina, te u ravnomjernijem razvoju svih dijelova Hrvatske, a ne samo velikih gradova i priobalnog područja.

Problem tečaja kune nije moguće brzo riješiti, niti je preko kune moguće riješiti sve ekonomske probleme ove zemlje. To je proces koji zahtjeva vrijeme, znanje i jaku političku volju, kazao je Lokin.

(Hina) xzpod yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙