FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Ministri obrane Trojke EU-a sa zemljama kandidatima

BRUXELLES, 23. svibnja 2005. (Hina) - Ministri obrane Trojke EU-asastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu s predstavnicima kandidatskihzemalja Hrvatske i Turske, te Islanda i Norveške, zemalja članicaNATO-a koje su izvan EU-a.
BRUXELLES, 23. svibnja 2005. (Hina) - Ministri obrane Trojke EU-a sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu s predstavnicima kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, te Islanda i Norveške, zemalja članica NATO-a koje su izvan EU-a.

Hrvatsku je predstavljao pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz. Trojka je izvijestila predstavnike četiriju zemalja o rezultatima sastanka ministara obrane EU-a, koji su se u ponedjeljak pridružili šefovima diplomacija tijekom rasprave o europskoj obrambenoj i sigurnosnoj politici.

Ministri EU-a su tijekom sastanka ponudili logističku potporu mirovnoj misiji Afričke unije u sudanskoj regiji Darfur.

EU bi trebala pomoći u zračnom prijevozu afričkih vojnika i opreme te u planiranju i obučavanju.

Europski ministri su izrazili zadovoljstvo odvijanjem misije Althea u Bosni i Hercegovini, gdje je EU 2. prosinca prošle godine preuzela od NATO-a vojnu misiju.

Također je bilo riječi i o naporima EU-a na stvaranju borbenih skupina za brze reakcije. U ponedjeljak su potpisani sporazumu o stvaranju triju taktičkih borbenih skupina. EU je predvidjela da će do 2010. godine imati 13 borbenih skupina od po 1500 ljudi, koji bi se u roku od 15 dana mogli rasporediti u kriznim žarištima u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙