FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ovogodišnja tradicionalna ulična povorka maturanata, "norijada", u Zagrebu je prošla s manje izgreda i pričinjenih šteta nego proteklih nekoliko godina, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka (PUZ). Policija je privela 44 maturanta, koji su prijavljeni uglavnom zbog narušavanja javnog reda i mira, kod dva maturanta pronađen je po jedan smotak marihuane, a u četiri slučaja pružena im je pomoć zbog alkoholiziranosti. Ove je godine tijekom "norijade" oštećeno 11 tramvaja, jedan autobus ZET-a te jedno tramvajsko stajalište i semafor.

OSIJEK - U Rektoratu osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera", danas je završen trodnevni međunarodni skup o biskupu Josipu Juraju Strossmayeru, koji je 18. svibnja počeo u Zagrebu, a jučer nastavljen u Đakovu u povodu 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice Strossmayerove smrti. Na današnjoj svečanosti u Osijeku predstavljena je monografija "Rondel velikana učenika Gimnazije u Osijeku", posvećena biskupu J.J. Strossmayeru, te nobelovcima Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu. Predstavljeno je i drugo izdanje knjige "Zlatousti", romansirane biografije biskupa Strossmayera, autora Stjepana Tomaša. Tijekom protekla tri dana znanstvenici i teolozi u 40-tak radova osvijetlili su život i djelo velikog biskupa, mecene, štovatelja umjetnosti i osnivača HAZU-a.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatsko-izraelskog društva (HID), skupina od 53 hodočasnika, pripadnika javnoga, kulturnoga i znanstvenog života, vratila se s 8. hodočašća u Izraelu, koje je bilo posvećeno uspomeni na pokojnog papu Ivana Pavla II. i 10. obljetnici djelovanja Hrvatsko-izraelskog društva, izvijestili su danas iz HID-a. Hodočasnici su na putovanju koje je trajalo od 12. do 20. svibnja, posjetili značajna mjesta vezana uz Stari i Novi zavjet i druge zanimljivosti. Sa zadovoljstvom je istaknuto da se u Hrvatskoj ne bilježi porast antisemitizma i da se intenzivira hrvatsko-izraelska suradnja na raznim područjima, ističe se u priopćenju HID-a.

ZAGREB) - U Hrvatskoj i u svijetu sutra, 22. svibnja, obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj i Dan zaštite prirode. U povodu obilježavanja Dana zaštite prirode u Hrvatskoj Uprava za zaštitu prirode predstavila je i rad Državnog zavoda za zaštitu prirode i međunarodne projekte. Predstavljeni su također rezultati projekta LIFE III - Uspostave nacionalne ekološke mreže, koja bi trebala biti proglašena do kraja godine. Riječ je o prijedlogu nacionalne ekološke mreže u kojoj bi bila okupljena najvrjednija hrvatska područja za ugrožene vrste i staništa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙