FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

RIJEKA - U punionici naftnih derivata u Rafineriji Šoići pokraj Rijeke danas u 15,40 sati eksplodirala je autocisterna prilikom punjenja, a dvije su osobe ozlijeđene, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Ozlijeđeni su prevezeni u riječki Klinički bolnički centar. Jedan je zadobio opekline od I. do III. stupnja na 70 posto površine tijela, a drugi je otrovan dimom i slomljen mu je gležanj, izvijestili su iz Hitnog odjela riječkog KBC-a. Požar izazvan eksplozijom ubrzo su lokalizirali vatrogasci Rafinerije.

ZAGREB - Sabor je danas u hitnom postupku donio izmjene Zakona o telekomunikacijama, kojima su značajno proširene ovlasti Agencije za telekomunikacije, a propisano je i osnivanje Vijeća korisnika. Vijeće će djelovati u sklopu Agencije, kao savjetodavno tijelo. Donesen je i Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, kojim se predviđa ustrojiti jedinstveno središnje koordinacijsko tijelo koje bi u potpunosti provodilo postupak provjere i registracije sredstava za zaštitu bilja. Izmijenjena je i Odluka o redoslijedu i dinamici privatizaciji INA-e, kojom se prodaja dionica nacionalne naftne kompanije odgađa do kraja godine. Sabor će 14. sjednicu nastaviti u utorak.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker rekao je danas da će najnovije mjere Hrvatske narodne banke za ograničavanje rasta inozemnog zaduživanja banaka vjerojatno dovesti do povećanja kamata. Mjere HNB-a, donesene bez konzultacija s Vladom i Ministarstvom, vjerojatno će dovesti do smanjenja likvidnih sredstava banaka i povećanja kamata, kazao je Šuker na sjednici Vlade. Središnja banka u srijedu je sa 30 na 40 posto povećala graničnu obveznu pričuvu banaka na novo inozemno zaduženje. Šuker je opovrgnuo da je država generator rasta vanjskog duga, iako, kaže, neki za monetarnu politiku opet žele optužiti državu.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas na zatvorenoj sjednici odobrila Predugovor sporazuma dioničara i Sporazum dioničara između Hrvatskog fonda za privatizaciju i luksemburške kompanije Orco Property Group o osnivanju javno-privatnog partnerstva (JPP) u hvarskoj turističkoj tvrtki Sunčani Hvar. Sporazum dioničara ključni je dokument JPP-a u kojemu su precizirana međusobna prava i obveze sudionika partnerstva. Kako se doznaje u Vladi, Orco je priložio i bankarsku garanciju na 40 milijuna kuna, koja će se aktivirati ako se ne izvrši planirana dokapitalizacija. Grupacija Orco Property Group za JPP u Sunčanom Hvaru ponudila je ukupno ulaganje u idućih pet godina od 600 milijuna kuna.

ZAGREB - Uz objašnjenje da odlazi na novu dužnost, Vlada je danas razriješila Antu Babića s dužnosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju, a Doricu Nikolić imenovala novom državnom tajnicom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Nekadašnja HSLS-ova saborska zastupnica zadužena je za socijalnu skrb, dakle područje koji je donedavno vodio Nino Žganec. S mjesta pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i športa razriješena je Romana Caput Jogunica, osoba čije se ime proteklih dana najčešće spominjalo uz sporni pravilnik o ponašanju na kupalištima.

ZAGREB - U Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije do danas, kada ističe i rok za podnošenje zahtjeva odnosno otkupa natječajne dokumentacije za četvrtog GSM (mobilnog) operatera, otkupljene su dvije natječajne dokumentacije, doznaje se iz Agencije. Jedan od otkupitelja je zagrebačka tvrtka Croatia Mobile d.o.o., dok od drugog otkupitelja u Agenciji, kako kažu, nisu još dobili povratnu informaciju smiju li objaviti njihove podatke. Tvrtka Croatia Mobile, iza koje stoji više investitora, a čiji je direktor Mislav Šutalo, već je poznata javnosti, budući se za koncesije u mobilnoj telefoniji (neuspješno) natjecala i na dva prošlogodišnja natječaja.

PULA - Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske i Istarske županije s čelnicima Sindikata Istre i Kvarnera potpisali su danas u Puli otvoreno pismo koje će uputiti premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu o inicijativi za rješavanje problema između Hrvatske i Slovenije. "Bilo bi doista žalosno da dva slavenska tradicionalno prijateljska naroda ne mogu svoje međusobne probleme riješiti sami, već moraju to učiniti europski gospodari", kaže se, među ostalim, u pismu u kojem se obje strane pozivaju na suzdržanost i poštivanje AVNOJ-skih granica, međunarodne pravne norme i običaja.

ZAGREB - Ovogodišnja tradicionalna ulična povorka maturanata, "Norijada" za razliku od prijašnjih godina protekla je dobro i tek uz manje izgrede, izvijestila je policijska uprava zagrebačka. "Jedna je od 'Norijada' koja zasad prolazi s najmanje izgreda pa policija do 13 sati nije trebala intervenirati", rekao je Hini operativni analitičar policijske uprave zagrebačke Davor Tor. Trg bana Jelačića na kojem su se maturanti počeli okupljati od 11 sati već je pola sata nakon njihova odlaska u 12,30 sati bio očišćen, a tramvaji pušteni u promet. Zabilježeno je pet oštećenja tramvaja, nekoliko slučajeva prekomjernog konzumiranja alkohola, oštećenje jednog semafora i tučnjava između trojice maturanata.

OSIJEK - Osijek je jedini grad u Hrvatskoj čiji su maturanti danas u podne, u isto vrijeme kada i drugi njihovi vršnjaci u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji te Srbiji i Crnoj Gori, otplesali dvorski ples quadrillu, čime su obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja. U središtu Osijeka oko 900 maturanata dočaralo je francuski dvorski ples izvođenjem četiriju zadanih slika uz još jednu koju su sami kreirali. Ples je vodio ceremonijal-majstor koji se nalazio na balkonu obližnjeg hotela Royal, a slika iz Osijeka vidjet će se i u drugim europskim gradovima u kojima su maturanti danas otplesali quadrillu. U Osječko-baranjskoj županiji danas se iz 30 srednjih škola oprašta oko 4000 maturanata, a u samom Osijeku oko 2200.

ĐAKOVO - U Đakovu je danas nastavljen međunarodni znanstveni skup o đakovačkom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru. Skup, koji se održava u povodu 190. obljetnice Strossmayerova rođenja i 100. obljetnice njegove smrti, počeo jučer u Zagrebu, završava sutra u Osijeku, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić, otvarajući skup, rekao je kako je "riječ o velikom biskupu i čovjeku, meceni, utemeljitelju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, eruditu i jednom od najutjecajnijih hrvatskih osoba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙