FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheološko otkriće: Rimljani su nosili dokoljenke

LONDON, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski arheolozi tvrde dasu Rimljani nosili čarape na svoje otvorene sandale kako bi sezaštitili od hladnoće dok su osvajali Britaniju, piše u petakGuardian.
LONDON, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski arheolozi tvrde da su Rimljani nosili čarape na svoje otvorene sandale kako bi se zaštitili od hladnoće dok su osvajali Britaniju, piše u petak Guardian.

Rimski povjesničar i književnik Tacit (rođen oko 55. g prije Krista, umro oko 120. g. poslije Krista), pisao je da je klima u Britaniji "vrlo opaka, s čestim kišama ali bez ekstremne hladnoće".

Poznato je da su rimski vojnici nosili čarape ispod visoke kožne obuće s čavlima, no da su to prakticirali i uz sandale otvorenih prstiju novost je za povjesničare.

Dokaz je pronađen na dršci britve, predmeta pronađenog među tisućama drugih na nalazištu Piercegbridge blizu Darlingtona (sjever Britanije).

Drška je oblikovana kao ljudska noga sa stopalom i "čini se da je ta noga obavijena pletenom vunenom čarapom s uzorkom riblje kosti", tvrdi Philippa Walton iz Sveučilišnog muzeja antike u Newcastleu.

Drška je nedvojbeni dokaz da su Rimljani nosili dokoljenke i na njih obuvali sandale čime su uspostavili modni trend koji je i danas ponegdje "in".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙