FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini najavilo je u petak kako će tijekom lipnja organizirati nova prosvjedna okupljanja zbog nastavka provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama i tražiti ostavku svih ministara koje smatraju odgovornim za svoje probleme. Udruženje navodi kako će temeljeni zahtjev na općem prosvjednom skupu u lipnju biti smjena predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića. "Očekivali smo da će se Terzić očitovati o zahtjevima poljoprivrednih proizvođača i prerađivača na prosvjedima održanim 28. travnja u Sarajevu. S obzirom da on to nije učinio, smatramo kako Terzić ne želi ispuniti naše zahtjeve pa ćemo stoga tražiti njegovu smjenu", navodi se u priopćenju objavljenom u Sarajevu.

PRIŠTINA - Videospot koji su norveški vojnici u sastavu mirovnih snaga na Kosovu snimili po predlošku pjesme Beach Boysa izazvao je diplomatsku napetost između Norveške i Srbije i pooštrio kritike snagama NATO-a u toj pokrajini. U trominutnom spotu norveški vojnici iz sastava KFOR-a pjevaju svoju verziju pjesme "Kokomo", svojedobno velike uspješnice danas legendarnog američkog sastava. "Mi štitimo ljudska prava... bacit ćemo bombe posvuda gdje se kriju zločesti Srbi", idu riječi jedne strofe. Čim je srbijanska televizija emitirala spot, zategli su se diplomatski odnosi između Osla i Beograda, a norveški veleposlanik u Beogradu morao je predati ispriku, najavivši istragu.

BAGDAD - Američka vojska najavila je u petak istragu kako bi utvrdila tko je odgovoran za fotografiju svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina u donjem rublju, koju je u petak objavio popularni britanski dnevnik The Sun. "Zasad ne znamo tko je snimio tu fotografiju", kaže se u priopćenju američke vojske. Fotografije možda predstavljaju "kršenje propisa ministarstva obrane i vjerojatno Ženevske konvencije o postupanju prema zarobljenicima", dodaje se u vojnom priopćenju. Na jednoj je fotografiji bivši irački diktator u gaćicama. Na drugoj sjedi na plastičnom ružičastom stolcu te, čini se, pere hlače. List tvrdi da je fotografije dobio "od američkih vojnih izvora" koji su mu ga predali "u nadi da će time nanijeti udarac pobunjenicima u Iraku".

PRIŠTINA - Duboko sam uvjeren kako će za godinu dana Kosovo, zahvaljujući angažiranju međunarodne zajednice, biti potpuno drugačije u odnosu na ono što je danas, izjavio je u petak u posebnoj izjavi za beogradsku agenciju Beta kosovski premijer Bajram Kosumi. Prema riječima kosovskog premijera, šest godina se kosovska politika puno više bavila Beogradom nego kosovskim Srbima. Ne mislim da je malo učinjeno za Srbe, kazao je Kosumi, ističući da je na tom planu učinjen veliki napredak. Prema njegovim riječima, srbijanski premijer Vojislav Koštunica i on sam svojom su spremnošću da se susretnu učinili prvi korak i sada ostaje da se njihovi suradnici dogovore o vremenu, mjestu i temama razgovora.

ZAGREB - Roditelji Mihaila Hodorkovskog, bivšeg šefa Jukosa, napustili su u petak sudnicu prije završetka sjednice na kojoj se, peti dan za redom, čitala presuda u objedinjenom slučaju protiv Hodorkovskog, Platona Lebedeva i Andreja Krajnova. "Sud se bavi glupostima i čini se da se sprema napisati knjigu o tome kako razviti biznis u Rusiji", rekao je novinarima Boris Hodorkovski, otac Mihaila Hodorkovskog, a prenijela je agencija RIA Novosti. Petog dana čitanja presude suci su se, kao i protekla četiri dana, izmjenjivali u čitanju dokaza koji terete optužene i nisu uspjeli pročitati više od 30 stranica, rekla je novinarima odvjetnica Lebedeva Elena Lipcer. Objava presude nastavlja se u ponedjeljak.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Franc Cukjati održat će službeno-radni sastanak u ponedjeljak u Zagrebu, priopćeno je u petak iz Sabora. Nakon službenog posjeta tadašnjeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića Sloveniji 2001. godine ovo će biti prvi službeno-radni sastanak predsjednika slovenskog i hrvatskog parlamenta, navodi se u priopćenju. Na sastanku, kojeg je inicirao Cukjati, razmatrat će se ukupni bilateralni hrvatsko-slovenski odnosi, intenziviranje parlamentarne suradnje i u tom kontekstu će se posebno razgovarati o modalitetima snažnijeg utjecaja i aktivnijeg uključivanja Hrvatskog sabora i Državnog zbora u rješavanju preostalih otvorenih pitanja.

LONDON - Posljednji britanski konjički vojnik koji je sudjelovao u bitkama na zapadnoj fronti tijekom Prvog svjetskog rata preminuo je u 109. godini života, objavila je u petak njegova obitelj. Albert Marshall lagao je o svojim godinama kako bi se 1915. mogao pridružiti vojsci, a zapravo je imao samo 17 godina. Preživio je brutalne bitke kod Loosa i na rijeci Somme i bio je jedan od desetak preživjelih iz Velikog rata. Godine 1998. Marshall je odlikovan ordenom Legije časti, najvišom francuskom počasti. Nakon rata Marshall je dobrovoljno služio u vojsci u Irskoj. Oženio se 1921. i dobio petero djece, od kojih je još samo jedno živo.

PEKING - Kineski sud u pokrajini Guangdong osudio je na smrt 26-godišnjeg Chenga Caiminga, vlasnika kemijske tvrtke, čije je alkoholono piće "baiju" usmrtilo 14 osoba, piše Beijing Morning Post. Petnaest barela industrijskog alkohola Cheng je deklarirao kao konzumni alkohol i prodao ga trgovcu na veliko koji ga je distribuirao u četiri ilegalne točionice. One su ga miješale s formaldehidom i prodavale na malo i ta nezamisliva mješavina usmrtila je 14 ljudi. Još 40 ih je završilo u bolnici. Baiju, ili "bijeli alkohol" popularno je žestoko piće koje se prizvodi iz biljke sorgo. Formaldehid se pak naširoko koristi kao dezinfekcijsko sredstvo i konzervans.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙