FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 20. svibnja

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 20. svibnja.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 20. svibnja.

ZAGREB - Nastavak 14. sjednice Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor trebao bi zasjedanje početi raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o doplatku za djecu na temelju kojih bi pravo na dječji doplatak u Hrvatskoj ostvarivali i stranci s odobrenim stalnim boravkom. Time bi se Zakon uskladio s europskim preporukama i Zakonom o strancima. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Vlada će, kako je najavljeno, predložiti novine u ograničavanju prava na štrajk u zdravstvenim ustanovama te u dopunskom radu liječnika, a učinit će to kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Tako će se postojeća zabrana štrajka u ustanovama i službama hitne medicinske pomoći 'proširiti', među ostalim, i na preglede, osnovne dijagnostičke postupke kojima se kod bolesnika isključuje hitno stanje te na cjelodnevnu intenzivnu skrb. Zdravstveni radnici, koji sada mogu dopunski raditi samo u ustanovi u kojoj su zaposleni, ubuduće bi mogli raditi i u drugim ustanovama te kod liječnika koji obavljaju privatnu praksu. Vlada će na sutrašnjoj sjednici predložiti i da se zakonski uredi prodaja nadstojničkih stanova u stambenim zgradama, utvrdit će i izmjene Zakona o osnovnom školstvu, a Saboru će predložiti da potvrdi Okvirni sporazum između Hrvatske i Europske zajednice o općim načelima sudjelovanja Hrvatske u programima Zajednice. Članovi Vlade očitovat će se i o prijedlogu godišnjega obračuna Državnoga proračuna za prošlu godinu. (13 sati, Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka 2).

RAKITJE - Stručna rasprava o prijedlogu dokumenta "Strategijski pregled obrane" kojim se utvrđuje stanje obrambenoga sustava, njegovih sposobnosti i normativne uređenosti radi pronalaženja organizacijskih i normativnih rješenja koja će omogućiti ostvarenje nacionalnih obrambenih ciljeva. Izradu prijedloga toga dokumenta završilo je Ministarstvo obrane a Strategijski pregled obrane povodi se prvi put u Republici Hrvatskoj i predstavlja temelj za nastavka reforme obrambenoga sustava. (9 sati, prostorije RACVIAC-a, vojarna "Vitez Damir Martić", Rakitje).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS). Na konferenciji će biti riječi o analizi rezultata izbora i postizbornim koalicijama te o 16. obljetnici HSLS-a. (12 sati, prostorije HSLS-a, Zrinjevac 17/I).

ZAGREB - Predstavljanje rezultata projekta "Life III - Uspostava ekološke mreže (CRO-NEN)" i rada Državnoga zavoda za zaštitu prirode. Projekt "Life III - Uspostava ekološke mreže (CRO-NEN)" proveden je u okviru programa Europske komisije LIFE III u razdoblju od prosinca 2002. do svibnja 2005, a nositelj projekta je Državni zavod za zaštitu prirode. Jedan od ciljeva je obučiti nadležne u zaštiti prirode za provedbu obveza u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. (9,30 sati, Zlatna dvorana Hrvatskoga instituta za povijest, Opatička 10).

ĐAKOVO - Znanstveni skup u povodu 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti đakovačkoga biskupa i utemeljitelja te podupiratelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Josipa Jurja Strossmayera. Skup se održava u organizaciji HAZU i pod pokroviteljstvo predsjednika Republike Stjepana Mesića. Pozdravne riječi sudionicima uputit će biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić te predsjednik HAZU akademik Milan Moguš. (9,30 sati, Središnja biskupijska knjižnica i Arhiv - Aula magna, ulica Petra Preradovića 17).

OSIJEK - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Hrvatskoj posjetit će Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera na kojemu će otvoriti prvi "American Corner" u Hrvatskoj. "Američki kut" sastoji se od biblioteke od 900 knjiga, videa i DVD-a i svim zainteresiranima pružit će obilje podataka o američkom društvu, povijesti i načinu života. Veleposlanstvo SAD-a namjerava u iduće tri godine otvoriti osam "American Cornera". (12 sati, Sveučilište u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3).

ZAGREB - Predstavljanje Zbornika radova "Težakovi dani" te nekoliko knjiga - "Modeli znanja i obrada prirodnog jezika", "Školska knjižnica - korak dalje", "Odabrana poglavlja iz organizacije znanja", "Informacijske znanosti u procesu promjena" i "Znanjem do znanja". Osim predstavljanja spomenutih naslova potpisat će se i ugovor o suradnji Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. (13 sati, vijećnica Filozofskoga fakulteta, Ivana Lučića 3).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu 13. hrvatske revije jednominutnih filmova što će se održati u Požegi 27. i 28. svibnja. Na konferenciji će se predstaviti program Revije. (12 sati, Hrvatski filmski savez, Tuškanac 12).

ZAGREB - Svečano otvorenje 22. tjedna suvremenoga plesa što će se održati od 20. do 30. svibnja. U programu Tjedna bit će predstavljeno 16 vrhunskih plesnih predstava, a izvođači dolaze iz SAD-a, Kanade, Alžira, Francuske, Velike Britanije, Italije, Danske, Njemačke, Nizozemske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Tjedan suvremenoga plesa najvažniji je i najznačajniji projekt Hrvatskoga instituta za pokreti ples. (19,30 sati, Hrvatsko narodno kazalište, Trg maršala Tita 15) .

Dežurni urednici:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/ 4808 600

telefaks: 01/ 4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙