FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Svijet - za petak, 20. svibnja

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za petak, 20. svibnja.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 20. svibnja.

ZAGREB - Posljednji dan roka koji je raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odredilo braniteljima generala Ivana Čermaka i Mladena Markača za odgovor na podnesak Tužiteljstva kojim je zatraženo odobrenje za podnošenje nadopunjene optužnice. U nalogu od 8. ožujka vijeće je od Tužiteljstva zatražilo ispravljanje nejasnoća u optužnici na koje je u prigovoru na optužni akt ukazala obrana, no Tužiteljstvo je umjesto toga 9. svibnja podnijelo prijedlog nadopunjene optužnice. Proizvoljnim definiranjem sudionika udruženog zločinačkog pothvata iz optužnice, na način da su u njega, uz neposredno optužene, uključene sve kategorije hrvatskih državnih, vojnih i lokalnih vlasti iz 1995., kada je provedena operacija Oluja, nadopunjena optužnica izazvala je ogorčenje u hrvatskoj javnosti a Vlada je sporne navode odbacila kao "pravno i politički neprihvatljive" ta najavila svoje angažiranje u postupku uz korištenje institucije "prijatelja suda" (amici curiae).

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira međunarodni znanstveni skup "Europska unija i regionalna suradnja - Pravni i politički aspekti". Na skupu će govoriti ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. (HAZU, Zrinski trg 11, 9.30 sati).

VARNA - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovat će na Regionalnom forumu na najvišoj razini o kulturnim koridorima jugoistočne Europe, koji se 20-21. svibnja ove godine održava u bugarskom gradu Varni. Regionalni forum održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Europe, a uz podršku Europske komisije. Temelji se na inicijativi mreže stručnjaka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske Makedonije, Rumunjske, Slovenije te Srbije i Crne Gore. Očekuje se da će Forum u Varni završiti usvajanjem Deklaracije na najvišoj razini, temelj čega će stručnjaci iz regije pripremiti Akcijski plan kulturnih koridora jugoistočne Europe, koji bi uključivao i bazu podataka kulturnog nasljeđa te turističkih znamenitosti.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush prima grčkog premijera Costasa Caramanlisa i danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Duška Gerić-Koren

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Maša Taušan

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙