FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Beču kako očekuje da će se general Ante Gotovina "vrlo skoro" naći u Haagu kao rezultat akcijskog plana hrvatskog premijera Ive Sanadera za njegovim uhićenjem. "Očekujemo Gotovinu u Haagu vrlo, vrlo skoro, nadam se. Premijer Sanader dao je plan za lociranje Gotovine, i razaranje mreže koja ga podržava, pa mi vrlo skoro očekujemo rezultate tog plana", kazala je Del Ponte na konferenciji za novinare nakon sudjelovanja na sastanku Stalnog vijeća OESS-a u Beču. Odgovarajući na pitanja novinara, Del Ponte je objasnila kako je veleposlanicima OESS kazala da su hrvatske vlasti sada spremne i na "prisilne mjere" prema Gotovini, pozivajući se upravo na Sanaderov akcijski plan. Na pitanje o dokazima za tvrdnju da je Gotovina u Hrvatskoj, Del Ponte je kazala: "Imam elemenata koji govore da je u dosegu hrvatskih vlasti. Ako nije u Hrvatskoj onda je u hrvatskom dijelu BiH. To Sanader neće više negirati. On je rekao da osobno ne zna lokaciju Gotovine. Mogu mu vjerovati da ne zna, ali mreža potpore Gotovini je vrlo snažna u Hrvatskoj. Ako premijer ima volje razoriti tu mrežu vrlo brzo će se dešifrirati gdje je Gotovina". Del Ponte je najavila da će, ne bude li do tada rezultata, 13. lipnja izvijestiti Vijeće sigurnosti UN da je Gotovina i dalje unutar dosega hrvatskih vlasti.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz u četvrtak je naredio vojsci da upotrijebi "sva neophodna sredstva" i suprotstavi se militantima u Gazi koji minobacačima i drugim projektilima napadaju izraelske ciljeve. Zbog te naredbe je ugroženo tromjesečno primirje, no izraelske snage sigurnosti tvrde da će odvagnuti svaki odgovor na palestinske napade kako bi se izbjegla ozbiljnija eskalacija stanja u pojasu Gaze koja bi mogla zakomplicirati planirano izraelsko povlačenje iz okupiranog područja. Zamjenik ministra obrane Zeev Boim smatra da Izrael mora snažnije odgovarati na napade militanata jer je "nezamoslivo da se evakuacija iz Gaze provede pod palestinskom paljbom".

ZAGREB - Hrvatska i Španjolska potpisale su u četvrtak u Zagrebu Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i na imovinu. Ugovor su u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija potpisali hrvatski ministar financija Ivan Šuker i ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos. Ministrica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako vjeruje da će taj sporazum "pridonijeti zamahu gospodarskih odnosa" između dviju zemalja. Ministar Šuker rekao je kako je u ovom trenutku odnos gospodarskih aktivnosti daleko u korist Španjolske, budući da Hrvatska u tu zemlju izvozi robe u vrijednosti oko 42 milijuna dolara, a uvozi oko 300 milijuna dolara. Ministar Moratinos je istaknuo da španjolska vlada želi što tješnju suradnju s Hrvatskom i da joj želi pomoći na njezinom putu u EU.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u četvrtak španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Šeks je u razgovoru sa španjolskim ministrom vanjskih poslova istaknuo da je priključenje Hrvatske Europskoj uniji temeljni cilj hrvatske vanjske politike, te ga je izvijestio o svim aktivnostima koje državna tijela, posebice Hrvatski sabor kao zakonodavno tijelo, čine u ostvarenju tog cilja, nastavlja se u priopćenju. Moratinos je, prema priopćenju, izrazio razumijevanje za reakcije u hrvatskoj javnosti nakon odgode pregovora s EU-om, rekavši da je i Španjolska, čiji je proces pridruživanja Uniji trajao 10 godina, doživljavala slična razočaranja i frustracije.

BEOGRAD - Suđenje neposrednim počiniteljima ratnog zločina na Ovčari 1991., koje je u tijeku pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, nedvosmisleno je pokazalo da je nekim časnicima bivše JNA mjesto na optuženičkoj klupi, a ne da u svojstvu svjedoka štite sebe i ugled JNA, što bi trebao biti i najvažniji razlog zbog kojega Srbija traži da sudi "vukovarskoj trojci", stajalište je Nataše Kandić, direktorice Fonda za humanitarno pravo i zastupnice oštećenih u beogradskom procesu optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljcima. "Srbiji je potrebno suđenje 'vukovarskoj trojci' da bi se oslobodila mita i laži o JNA kao 'tampon zoni' i vojsci koja je štitila civile bez obzira na nacionalnost", piše Nataša Kandić u autorskom tekstu u beogradskom dnevniku "Danas" od četvrtka.

PRIŠTINA - Zastupnici Skupštine Kosova okupili su se u četvrtak na plenarnoj sjednici koja za glavnu temu rasprave ima proces decentralizacije vlasti. Kosovski premijer Bajram Kosumi uvodno je izložio zastupnicima Vladin plan decentralizacije istaknuvši da je riječ o procesu koji nudi rješenja za sve građane, posebice za srpsku manjinu na Kosovu. "Ovaj proces neće stvoriti umjetne i jednoetničke općine, niti će biti otcjepljenja ili 'enklavizacije' teritorija općina", kazao je kosovski premijer o planu vlade za decentralizaciju. Vladin plan žestoko je kritizirala vodeća albanska oporbena stranka, Demokratska partija Kosova, Hashima Thaqia, zahtijevajući najprije usvajanje zakona o decentralizaciji.

NANCY - Francuska, Njemačka i Poljska složile su se u četvrtak na summitu u Nancyju, na istoku Francuske, o važnosti potvrđivanja europskog ustava u toj zemlji, te o potrebi da se ponovno razmotri pitanje britanskog doprinosa u europski proračun. Francuski predsjednik Jacques Chirac ugostio je u Nancyju njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i poljskog predsjednika Aleksandra Kwasniewskog, na 6. summitu Weimarskog trokuta. Ako Francuska ratificira europski ustav 29. svibnja neće doći do invazije poljskih radnika kao što se neki boje, rekao je poljski predsjednik. Govoreći o francuskim strahovima da će sporazum dovesti do liberalizacije europskog sektora usluga, Kwasniewski je rekao da su često citirani strahovi o invaziji poljskih radnika "pretjerivanje". "Europa neće biti poplavljena poljskim radnicima ako ustav bude usvojen", rekao je Kwasniewski.

TEHERAN - Iranska odluka o nastavku nekih osjetljivih nuklearnih aktivnosti neće se promijeniti unatoč europskoj prijetnji obraćanjem Vijeću sigurnosti, rekao je u četvrtak jedan od glavnih iranskih pregovarača, prenosi agencija France presse. "Odluka o ponovnom pokretanju tvornice za obogaćivanje urana u Ispahanu neće se promijeniti", rekao je Hosein Musavian nekoliko dana prije sastanka za spašavanje pregovora između Iranaca i Europljana. Još nije sigurno hoće li se održati susret ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije i iranskog dužnosnika za nuklearno pitanje Hasana Rohanija, upozorio je Musavian. "Da bi se sastanak održao, stručnjaci se moraju prethodno dogovoriti o temeljima sporazuma prihvatljivog za dvije strane", rekao je.

LJUBLJANA - Slovenija će do kraja godine utrostručiti broj svojih vojnika u okviru misije KFOR-a na Kosovu, dok će se broj vojnika koji sudjeluju u mirovnoj operaciji u BiH postupno smanjivati, najavio je u četvrtak u Prištini zapovjednik glavnog stožera Slovenske vojske Ladislav Lipič. Zapovjednik glavnog stožera slovenske vojske boravit će popodne i među svojim vojnicima u Tuzli. Na Kosovu je trenutačno vod slovenske vojne policije od 34 pripadnika, dok u BiH sudjeluje 184 vojnika.

BEOGRAD - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je u četvrtak da nema razloga za prekid priprema posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu zbog skupa na Ravnoj gori. Povijesne činjenice ne mogu biti prepreka najboljim odnosima SCG s Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom, te se tome nema što dodati, rekao je Drašković. "Pravo je svakoga da činjenice tumači kako hoće, a mi smo za to da se povijest ostavi po strani i da se okrenemo budućnosti", poručio je Drašković, dodajući da je pokret kojega je za Drugog svjetskog rata predvodio Mihailović bio antifašistički, što, kako je ustvrdio, "nije falsifikat, već tvrda povijesna činjenica".

MADRID - Stotinama tisuća prostitutki u Španjolskoj hitno trebaju radna prava kako bi se zaštitile od eksploatacije, kazao je u četvrtak jedan od uvaženih sindikalnih vođa. "Ovo je snažan sektor koji stalno raste", kazao je Jose Maria Fidalgo, glavni tajnik Radničkog povjerenstva, jednog od dva najznačajnija španjolska sindikata. "U civiliziranoj zemlji ne možemo tolerirati neregulirani sektor u kojem se iskorištavaju stotine tisuća ljudi, posebice žena i useljenika", pojasnio je Fidalgo. U Španjolskoj je aktivno između 300.000 i 400.000 prostitutki, a 90 posto njih su imigrantice, uglavnom iz istočne Europe i Afrike.

LJUBLJANA - Srbijanska turbo-folk zvijezda Svetlana "Ceca" Ražnatović u četvrtak je u slovenskom veleposlanstvu u Beogradu uspjela dobiti vizu koja je bila formalni razlog njena odbijanja na ljubljanskom aerodromu Brnik, javljaju slovenski mediji. Viza koju je dobila omogućuje joj 15 dana boravka u zemljama Europske unije, te televizijske i koncertne nastupe koji su planirani u četvrtak i petak u Ljubljani. "Jamstveno pismo za njenu vizu poslala je slovenska Gospodarska komora. Nismo željeli razočarati naše gledatelje", rekao je za elektronsko izdanje ljubljanskog "Dela" Mark Žitnik, producent i suvlasnik ljubljanske privatne postaje TV-PAPRIKA, u čijoj će emisiji pjevačica nastupiti u četvrtak navečer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙