FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Kazahstan najavio odlazak, Britanija i Danska ostaju

ASTANA/KOPENHAGEN/LONDON, 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Kazahstankani povući svoje vojnike iz Iraka, najavio je u utorak kazahstanskiministar obrane Mukhtar Altynbajev, a Britanci su istoga dana obećaliostati u Iraku koliko god to bude zahtijevala iračka vlada, dok sudanski obavještajci upozorili protiv povlačenja koalicijskih vojnika.
ASTANA/KOPENHAGEN/LONDON, 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Kazahstan kani povući svoje vojnike iz Iraka, najavio je u utorak kazahstanski ministar obrane Mukhtar Altynbajev, a Britanci su istoga dana obećali ostati u Iraku koliko god to bude zahtijevala iračka vlada, dok su danski obavještajci upozorili protiv povlačenja koalicijskih vojnika.

"Treba razmišljati o povlačenju naših snaga iz Iraka ili barem ne slati nove snage nakon kraja lipnja kada završava zadatak tog bataljuna", rekao je ministar u Altynbajev u Astani.

Kazahstan ima 27 ljudi u Iraku, zaduženih za operacije deminiranja.

Britanske postrojbe ostat će u Iraku sve dok će to od nas tražiti iračka vlada", obznanilo je u utorak britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Velika Britanija će i dalje nastaviti slati postrojbe sve dok će iračka vlada tražiti da ostanu, ne kanimo ostati dulje nego je potrebno, ali nećemo otići sve dok posao ne bude obavljen", precizira se u priopćenju Foreign Officea nakon diskusije o vladinim planovima za 18 idućih mjeseci.

Danska obavještajna služba i služba obrane (FE) upozorila je na opasnost od povlačenja koalicijskih snaga u Iraku jer bi to moglo, kako drže, dovesti do građanskog rata u toj zemlji, doznaje se u utorak od FE.

To upozorenje, izraženo u izvješću upućenom vladi, dogodilo se u trenutku kada parlament raspravlja u prvome čitanju o planu vladine odluke o produljenju na 8 mjeseci mandata za svojih 530 vojnika u Iraku, koji istječe 2. lipnja.

FE ne očekuje "bitno poboljšanje sigurnosti u Iraku u mjesecima i tijekom iduće godine. Međutim "stanje u Basri, gdje je raspoređen danski kontingent pod britanskim zapovjedništvom, mnogo je mirnije nego u središtu zemlje, ali i dalje ostaje napeto".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙