FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina upozorava na otapanje ledenjaka na Everestu

PEKING, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Globalno zagrijavanjesmanjuje ledenjake na Everestu brže nego ikada upozoravaju kineskistručnjaci a prenosi agencija Xinhua (Nova Kina).
PEKING, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Globalno zagrijavanje smanjuje ledenjake na Everestu brže nego ikada upozoravaju kineski stručnjaci a prenosi agencija Xinhua (Nova Kina).

Kineski znanstvenici koji istražuju najveću planinu na svijetu, koju kinezi zovu tibetanskim imenom Čomolungma, kažu da smanjenje ledenjaka može izazvati probleme u svjetskim rezervama vode.

Oni kažu da je na jednom mjestu na tibetanskoj strani Everesta, izmjereno da je točka na kojoj se ledenjak topi pomaknuta za oko 50 metara u dvije godine, što je više nego dvostruko od normalnog ritma. Jedna ledena litica je od 2002. godine do danas potpuno nestala. Stručnjaci UN-a su 2002. godine upozorili da zbog otapanja leda ledenjačka jezera na nepalskoj strani Everesta prijete izlijevanjem.

Oko 75 posto vodnih rezervi u svijetu nalazi se u ledenjacima. "Što je manje područje ledenjaka, u kojima se zadržavaju snijeg i zimske kiše, to će manje biti svjetske rezerve vode u budućnosti", kažu kineski stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙