FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 17. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

VARŠAVA Premijer Ivo Sanader izrazio je jučer zadovoljstvo što su nedjeljni lokalni izbori protekli u potpuno demokratskoj atmosferi, te pobjedom HDZ, budući je osvojio najviše vijećničkih mandata. "Tvrdnje da ćemo na lokalnim izborima dobiti račun za vođenje državne politike pokazale su se netočnima, jer se pokazalo da građani vjeruju ovoj Vladi i politici koju vodimo", rekao je Sanader u Varšavi gdje sudjeluje u radu 3. summita Vijeća Europe. "Kao predsjednik Vlade mogu izraziti zadovoljstvo što su izbori protekli u zaista demokratskoj atmosferi, što je još jedna potvrda zrelosti demokracije u Hrvatskoj. Možemo se ponositi činjenicom da je Hrvatska danas zrela i stabilna demokratska zemlja", rekao je. Osvrčući se na izbore u svojstvu predsjednika HDZ-a, Sanader je rekao kako je iznimno zadovoljan uspjehom svoje stranke, "jer se uspjeh ocjenjuje samo po jednom kriteriju - broju osvojenih vijećničkih mjesta u općinama, gradovima i županijama" .

DUBROVNIK - Prema rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva Ploča, koalicija SDP-HSU dobila je na izborima šest vijećničkih mjesta u pločanskom Gradskom vijeću, HDZ tri, a po jedno vijećničko mjesto osvojili su HSP, Južnohrvatska stranka, Nezavisna lista Ivice Žulja i HSS. Na izborima za Gradsko vijeće Opuzena HDZ je dobio šest vijećničkih mjesta, Nezavisna lista Olivera Provića četiri, HSS dva, a HSLS jedno vijećničko mjesto. Na izborima za Općinsko vijeće Vele Luke koalicija SDP-HSS dobila je sedam vijećničkih mjesta, a HDZ šest. U općini Blato HDZ je dobio 10 vijećničkih mjesta, SDP dva vijećnička mjesta, a jedno koalicija HSS-HNS.

ZAGREB - Nevladina udruga GONG priopćila je jučer da su lokalni izbori provedeni sukladno izbornim propisima, iako je mjestimice bilo problema u poštivanju izborne procedure u radu biračkih odbora, a neke se političke stranke i nezavisne liste nisu pridržavale zakonskih propisa o izbornoj šutnji. U prijevremenom izvještaju o provedenim izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave GONG ocjenjuje da je profesionalnost i educiranost biračkih odbora, uz iznimke, varirala od zadovoljavajućeg do vrlo dobrog. GONG- ocjenjuju i da je atmosfera na biračkim mjestima bila tolerantna i demokratska, čemu je pridonijela uglavnom korektna organizacija izbora Državnog i ostalih izbornih povjerenstava.

SPLIT - Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je jučer kako je u subotu, 14. svibnja, na graničnom prijelazu s BiH kod Strmice zatečen 45-godišnjak s područja Sinja za kojega je kriminalističkom obradbom utvrđena osnovana sumnja da je sudjelovao u počinjenju više kažnjivih djela kao pripadnik krajinskih srpskih paravojnih formacija. S kaznenom prijavom za protudržavni terorizam sproveden je istražnom sucu koji ga je nakon saslušanja pustio zbog primjene Zakona o amnestiji. Kriminalističkom je obradbom utvrđeno kako je 1991. u Domovinskom ratu sudjelovao u progonu hrvatskoga civilnog stanovništva s vrličkog područja te nakon progona pljačkao imovinu i palio kuće. Identitet osumnjičenika policija nije otkrila u skladu sa Zakona o kaznenom postupku koji priječi objavljivanje bilo kakvih podataka o osumnjičenicima.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potpisala je jučer ugovore o pružanju besplatne pravne pomoći Romima s 32 odvjetnika ili odvjetnička društva, kako bi se pripadnicima te nacionalne manjine olakšalo rješavanje statusnih pitanja. Ugovori su potpisani s odvjetnicima iz Zagreba te Brodsko-posavske i Primorsko-goranske županije koji su se odazvali javnom pozivu Ministarstva da sudjeluju u Projektu pružanja besplatne pravne pomoći za Rome, koji predstavlja jednu od mjera Nacionalnog programa za pripadnike te manjine. Ministrica pravosuđa istaknula je da će se za projekt u ovoj godini izdvojiti 400 tisuća kuna, a Romima će pomoći u rješavanju stjecanja i utvrđivanja državljanstva, privremenog i stalnog boravka, dobivanju radnih dozvola, dokazivanju postojanja braka, rođenja djeteta i slično. "Ta su pitanja od posebne važnosti za pripadnike romske zajednice, njihovo integriranje u hrvatsko društvo kao i ostvarenje ljudskih i manjinskih prava", kazala je Škare-Ožbolt. Dodala je da je projekt prvi korak ka uspostavi novog sustava besplatne pravne pomoći za sve hrvatske građane.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod zatražit će od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da Dan maturanata, 20. svibnja, bude radni dan, a da se nakon nastave u školama organiziraju sportski susreti i kulturne priredbe kojima bi učenici i nastavnici obilježili kraj srednje škole. "Zatražit ćemo od ministra Dragana Primorca da srednjim školama žurno pošalje odgovarajuće upute kako bi Dan maturanata bio zapamćen po dostojanstvenom oproštaju maturanata od škole", rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić. Upozorio je da je počeo posljednji radni tjedan za maturante a u škole još nije stigao nikakav naputak kako obilježiti taj dan. "Nedopustiva je praksa da onog trenutak kada maturanti napuste školsku zgradu postaju jedino brigom policije", kazao je Stipić. U Preporodu smatraju da učenike koji se ogriješe o kućni red škole ili protiv njih bude podnesena prekršajna prijava treba strogo kazniti.

ZAGREB - Aktualna problematika u proizvodnji i preradi mlijeka tema je današnjeg sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića s predstavnicima industrije mlijeka. Na sastanak su pozvani predstavnici mljekarske industrije, udruženja Croatiastočar, Hrvatskog stočarskog centra i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Nakon sastanka bit će održana konferencija za novinare.

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) bit će danas javno otvorene ponuda za kupnju 100 postotnog udjela u tvrtki IPK Robna kuća d.o.o. iz Osijeka. Natječaj za tu osječku Robnu kuću HFP je objavio početkom svibnja, s rokom za podnošenje ponuda 17. svibnja, do 14 sati. Oglašena početna cijena za 100-postotni udjel osječke IPK Robne kuće je 4,8 milijuna kuna, dok je nominalna vrijednost 22,14 milijuna kuna. U natječaju se navodilo i da će prednost, pod jednakim uvjetima, imati eventualna ponuda zaposlenika tvrtke.

ZAGREB - Na hrvatskim naftonosnim poljima, njih 38 na području Slavonije, Moslavine i Podravine, tijekom prvog tromjesečja ove godine proizvedeno je 158,5 tisuća tona nafte, što je jedan posto više od planiranih količina, dok je istodobno iz Egipta pridobiveno 21 tisuća tona ili 10 posto manje od plana, objavljeno je iz Ina Naftaplina. Ukupna proizvodnja plina sa svih domaćih ležišta u prvom je kvartalu iznosila 468 milijuna prostornih metara, što je 2,7 posto veća proizvodnja od planirane. Od toga je na 21 plinskom polju u panonskom dijelu Hrvatske proizvedeno 358 milijuna prostornih metara plina, jedan posto više od planiranog, dok je ukupna proizvodnja na jadranskim poljima - Ivana i Marica - bila nešto manja od 110 milijuna prostornih metara.

SLAVONSKI BROD - U Slavonskome Brodu sinoć je otvorena velika izložba slika iz fundusa Akvarelističke kolonije "Sava" koja ove godine slavi 25 godina rada. Po izboru ravnatelja slavonskobrodske Galerije umjetnina Branimira Pešuta izložena su 142 akvarela autora koji su u četvrt stoljeća bili sudionicima Akvarelističke kolonije "Sava". Ravnatelj Pešut ocijenio je kako je likovna kolonija "Sava" unatoč naizgled nevelikoj akvarelističkoj suvremenoj hrvatskoj proizvodnji, uspjela potaknuti velik broj autora da se prihvate vodenih boja i papira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙