FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP-u Zagreb, Rijeka i Split, Glavašu Osijek

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Zagreb, Rijeka i Split veliki sugradovi u kojima su koalicije predvođene SDP-om uspjele osvojitivećinu biračkih glasova na nedjeljnim lokalnim izborima, dok je uOsijeku to 'pošlo za rukom' nezavisnom Branimiru Glavašu, pokazujuprivremeni i neslužbeni izborni rezultati.
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Zagreb, Rijeka i Split veliki su gradovi u kojima su koalicije predvođene SDP-om uspjele osvojiti većinu biračkih glasova na nedjeljnim lokalnim izborima, dok je u Osijeku to 'pošlo za rukom' nezavisnom Branimiru Glavašu, pokazuju privremeni i neslužbeni izborni rezultati.

Unatoč tome SDP i partneri izgleda da će samo u Rijeci bez dodatnih koaliranja moći formirati vlast, u Zagrebu će im vjerojatno trebati još jedan vijećnik, dok je u Splitu otvoreno pitanje tko će sastavljati novu gradsku vlast. Naime, SDP i partneri u Splitu su uspjeli osvojiti devet od 25 vijećničkih mjesta, HDZ šest, nezavisni Željko Jerkov pet, koalicija HČSP-a Luke Podruga tri, a po jedno HSP i Slobodan Beroš, bivši SDP-ovac.

Bez obzira na prve rezultate i u nekim gradovima i županijama već prebrojene sve glasove, tek se u nekima znaju sigurni nositelji buduće vlasti. Za veliki broj ostalih trebat će pričekati konačne rezultate, ali i s obzirom na odnos snaga tijek koaliranja.

SDP je s partnerima osvojio Požegu, Sisak, Čakovec, vodi i u Slavonskom Brodu, a s IDS-om i u Puli. HDZ-u je pripao Gospić, Krapina, vodi u Karlovcu, Šibeniku, Dubrovniku, tijesno u Zadru, zatim u Vinkovcima i Vukovaru.

Najuvjerljiviju pobjedu, sa čak 70 posto glasova, izborila je u Varaždinu koalicija HSLS-HNS-HSU predvođena dosadašnjim gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

HSLS-ovoj koaliciji pripao je Bjelovar. U Kninu vodi SDSS, a u Drnišu bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni Ante Dželalija.

Koalicija HDZ-HSLS osvojila je Zadarsku, a HDZ-DC Ličko-senjsku županiju. Iako tijesno, HDZ je izborio pobjedu i u Požeško-slavonskoj županiji, tijesno vodi ispred SDP-ove koalicije u Sisačko-moslavačkoj, ali i Vukovarsko-srijemskoj županiji, u prednosti je u Karlovačkoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Koalicija HSS-SDP vodi u Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, koalicije predvođene SDP-om najviše su glasova osvojile i u Primorsko-goranskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nezavisnom Glavašu pripala je Osječko-baranjska županija, Istarsku je, tradicionalno, osvojio IDS, dok prvi rezultati, dobiveni na malom uzorku, Radimiru Čačiću i HNS-ovoj koaliciji daju prednost u Varaždinskoj županiji. Po neslužbenim podacima HNS je dobio najviše vijećnika i u Međimurskoj županiji.

Po podacima iz gradskih i županijskih izbornih povjerenstava odaziv je slabiji nego na lokalnim izborima 2001. i po neslužbenim izračunima manji je od 35 posto.

Po informacijama Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) ovi su izbori protekli uz puno manje prigovora nego oni prije četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙