FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V A Ž N A OBAVIJEST: Dopuna vijesti HNA0978 - Četničko okupljanje na Ravnoj gori...

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijestiHNA0978 emitiranoj pod naslovom : "Četničko okupljanje na Ravnoj goribez predstavnika vlasti i stranih gostiju" dopune naslov i prvi pasusvijesti te napišu "bez predstavnika vlasti, OSIM IZ SPO-A,".
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA0978 emitiranoj pod naslovom : "Četničko okupljanje na Ravnoj gori bez predstavnika vlasti i stranih gostiju" dopune naslov i prvi pasus vijesti te napišu "bez predstavnika vlasti, OSIM IZ SPO-A,".

Dopunjena vijest u cijelosti glasi:

ČETNIČKO OKUPLJANJE NA RAVNOJ GORI BEZ PREDSTAVNIKA VLASTI, OSIM IZ SPO-A, I STRANIH GOSTIJU

---------------------------------------------------------------------------- ----

BEOGRAD, 15. svibnja(Hina) - Na Ravnoj Gori u nedjelju je, prvi puta u organizaciji države ali bez državnih dužnosnika, osim iz SPO-a, i najavljenih gostiju iz inozemstva, okupljanjem oko 15 tisuća pristaša Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i sljedbenika ratnog zločinca generala Dragoljuba Draže Mihailovića, formalno završeno obilježavanje 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Srbiji.

Skup je, osim Draškovićevog SPO-a, organizirao Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Ministarstva kulture, ali su od srbijanskih dužnosnika uz Draškovića bili još samo članovi njegove stranke, ministar kulture Dragan Kojadinović i ministar za dijasporu Vojislav Vukčević.

U kratkom govoru, Vuk Drašković - koji se prisutnima obratio u svojstvu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore - poručio je da će Srbija istinski biti priznata u Europi i svijetu tek kad "sama sebi bez stida i srama prizna istinu o generalu Mihailoviću i njegovom Ravnogorskom pokretu".

"U nesreći koja nas je zadesila u bratoubilačkom ratu od 1941. do 1945. godine nije moglo biti ni pobjednika ni pobijeđenih", kazao je Drašković, ponavljajući svoju tezu o "dva antifašistička pokreta" u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu, partizanskom i četničkom, naglašavajući da je uzrok antifašističkog otpora bio nacizam i genocid u tzv. NDH, što su "komunisti u bivšoj Titovoj Jugoslaviji pokušavali sakriti".

Drašković je, pohvalivši Vladu Srbije i Skupštinu što je, na inicijativu njegove stranke, donijela Zakon kojim su pripadnici četničkog pokreta izjednačeni s partizanima, zatražio potpunu rehabilitaciju četnika, ukidanje presuda kojima su osuđeni nakon Drugog svjetskog rata i povratak oduzete imovine.

Nakon održanog govora, Drašković je u Spomen domu SPO-a na Ravnoj gori otvorio izložbu fotografija, dokumenata, zastava i ratnih znamenja četničkog Ravnogorskog pokreta, a izloženo je i odlikovanje koje je Mihailović 1948. godine posthumno dobio od američkog predsjednika Harrija Trumana, nakon što je 1946. godine osuđen i pogubljen kao ratni zločinac. To su odlikovanje američki veterani 9. svibnja ove godine uručili Mihailovićevoj kćeri Gordani.

Na skupu su, inače, bile istaknute državne zastave Francuske, Velike Britanije, Srbije i SAD-a.

Tradicionalni ravnogorski četnički skupovi na Ravnoj gori održavaju se od 1991. godine, ali je ove godine prvi puta u organizaciji sudjelovala i država. Protiv toga prosvjedovao je, izjavom "Politici", Miodrag Zečević iz SUBNOR-a Srbije i Crne Gore, ustvrdivši da bi "skup zabranila svaka država kojoj je stalo do njenog ugleda i antifašizma".

Također, u nedjelju je prosvjed uputila i Socijaldemokratska omladina (Socijaldemokratske unije Žarka Koraća), nazivajući događaj kojega je Vlada organizirala na Ravnoj gori "sramotom i uvredom za srpski narod i njegovu antifašističku tradiciju", te zatražila i javnu ispriku Vlade građanima i međunarodnoj javnosti.

"Dok su antifašistički pobjednici 15. svibnja 1945. godine slavili pobjedu nad fašizmom, oni koji će danas na Ravnoj Gori biti proslavljani kao pobjednici spašavali su živu glavu i bježali zajedno s nacistima i ustašama. Zbog toga tražimo da se Vlada Srbije javno ispriča građanima i građankama Srbije i međunarodnoj javnosti zbog ove anticivilizacijske sramote koju smo prinuđeni gledati, trpeći prezrive poglede naših susjeda koji se dobro sjećaju tko su i što su bili četnici u Drugom svjetskom ratu", kaže se u priopćenju koje su potpisali i nevladine organizacije "Žene u crnom" i Centar za ženske studije iz Beograda.

UREDNIŠTVO HINE

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙