FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Židovski doseljenici protiv povlačenja iz Gaze

KFAR DAROM, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Židovski doseljenici upojasu Gaze potvrdili su svoju privrženost tom području i u četvrtakotvorili novu sinagogu za "Dan neovisnosti" Izraela, četiri mjesecauoči planirane evakuacije s tog područja.
KFAR DAROM, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Židovski doseljenici u pojasu Gaze potvrdili su svoju privrženost tom području i u četvrtak otvorili novu sinagogu za "Dan neovisnosti" Izraela, četiri mjeseca uoči planirane evakuacije s tog područja.

Desetci tisuća pristaša desnice, većinom doseljenici na Zapadnoj obali, posjetili su Kfar Darom i druga naselja na jugu pojasa Gaze kako bi očitovali svoje protivljenje povlačenju s tog palestinskog područja planiranog za sredinu kolovoza.

Sinagogu koja je posvećena tamošnjim žrtvama palestinskih napada, među kojima je i rabin Shimon Biran, otvorio je rabin Motti Eilon rekavši kako je "ta građevina namijenjena svim sinovima izraelskog naroda u Eretz Izraelu", to jest na biblijskom području od Sredozemnog mora do Jordana i preko nje.

Kfar Darom, prvotno kibuc, utemeljen je 1946. u Palestini za britanske vlasti. Selo je zauzela egipatska vojska i evakuirala ga tijekom prvog izraelsko-arapskog rata koji je izbio odmah nakon proglašenja izraelske države 14. svibnja 1948. Obnovljen je 1970., prvo kao vojna baza, a zatim kao civilno naselje, pošto je Izrael zauzeo pojas Gaze u vrijeme rata u lipnju 1967.

Čini se da su slabi izgledi oko 8.000 doseljenika u Gazi da ostanu u 21 naselju koje je vlada s premijerom Arielom Sharonom uz potporu parlamenta odlučila evakuirati.

Dana 27. travnja desetci tisuća pristaša desnice okupili su se u naseljima kako bi posvjedočili svoju solidarnost sa stanovnicima naselja. Njihov je slogan: "Ostajemo ovdje zauvijek".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙