FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

San Tome i Principe: Kolera ugrožava 80 posto stanovnika

ŽENEVA, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Osamdeset posto stanovništva naotoku San Tome i Principe ugroženo je od epidemije kolere koja jeizbila sredinom travnja, priopćila je u utorak UN-ova agencija zadjecu UNICEF.
ŽENEVA, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Osamdeset posto stanovništva na otoku San Tome i Principe ugroženo je od epidemije kolere koja je izbila sredinom travnja, priopćila je u utorak UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Tamošnje su vlasti izvijestile o trima smrtnim slučajevima otkako je izbila epidemija od koje je oboljela 131 osoba.

Kako navodi službeni predstavnik UNICEF-a Damien Personnaz, rizik od širenja je pojačan jer većina od 140.000 stanovnika živi na udaljenosti manjoj od 10 kilometara od žarišta epidemije.

Koleru prenosi bakterija koja živi u vodi, u nečistoj i zaraženoj hrani i piću. Bolest se očituje u jakom proljevu i dehidraciji koja može biti kobna ako se ne liječi.

Gotovo 20 posto stanovnika Sao Tomea nema vode za piće, a samo 9 posto ima sanitarne instalacije, prema statistikama UNICEF-a. Od bolesti koje uzrokuju dijareju u toj otočnoj državi na godinu umire 3.600 djece do pet godina.

Čim su se pojavili prvi slučajevi kolere, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i Portugal, bivša kolonijalna sila, pružile su pomoć tom malom arhipelagu u Gvinejskom zaljevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙