FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačkom veleposlaniku uručena nagrada "Europski govor godine"

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Europski pokret Hrvatska uručio je uutorak slovačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Janu Petriku nagradu"Europski govor godine" zbog, kako je rečeno, "javnog istupanja kojeje pridonijelo promicanju ideje Hrvatske u Europi i ideje Europe uHrvatskoj".
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Europski pokret Hrvatska uručio je u utorak slovačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Janu Petriku nagradu "Europski govor godine" zbog, kako je rečeno, "javnog istupanja koje je pridonijelo promicanju ideje Hrvatske u Europi i ideje Europe u Hrvatskoj".

Slovački veleposlanik, koji se na dužnosti u Hrvatskoj nalazi od 1999. godine, osvojio je glasove Središnjeg odbora predavanjem pod nazivom "Godina dana iskustva slovačkog punopravnog članstva u Europskoj uniji", koje je u Europskom domu održano 20. travnja.

"Osim svojim govorom, održanom na hrvatskom jeziku, što je bio dodatni motiv za dodjelu nagrade, veleposlanik Petrik se istaknuo stalnim javnim istupanjem u cilju promicanja ideje europskih integracija", kazao je član Središnjeg odbora Tomislav Čizmić.

Zahvalivši na nagradi, veleposlanik Petrik je rekao da je "ulazak u EU strateški cilj Hrvatske, kao što je to bio i cilj Slovačke".

"Svaki narod obogaćuje Europu, a bez hrvatskog kamenčića europska zgrada nije cjelovita", kazao je Petrik, aludirajući na neupitnu pripadnost Hrvatske Europskoj uniji. Pritom je upozorio da taj put nije lagan, već dapače, "pun trnja i kamenja".

"Ali ne treba odustajati jer se trud isplati", poručio je veleposlanik.

Slovački je veleposlanik u svom govoru od 20. travnja iznio bilancu jednogodišnjeg boravka svoje zemlje u klubu 25-orice i hrvatskim sugovornicima dao na uvid slovačka iskustva u procesu pregovaranja s EU-om. Slovačka je jedna od deset zemalja koja se Uniji pridružila 1. svibnja 2004.

Petrik je u svom govoru dao do znanja da je Slovačka vrlo ozbiljno shvatila pregovarački proces, temeljito pristupivši svakom poglavlju.

"Neke smo uvjete trebali ispuniti bez odlaganja, a za druga smo dobili određeno prijelazno razdoblje", kazao je Petrik. Prema njegovim riječima, najteža poglavlja o kojima se pregovaralo svakako su bila pitanja okoliša i poljoprivrede. Kako se zaštita okoliša pokazala vrlo složenim pitanjem, Slovačkoj je, primjerice, dato razdoblje od deset godina da uvede red u to područje i uskladi se s europskim standardima.

Uz provedene brojne reforme, Slovačka je pomno uredila svoj financijski sektor te, između ostalog, uvela i jedinstvenu poreznu stopu od 19 posto, dok su područja države s velikom nezaposlenošću oslobođena poreza.

Prije Petrika, nagradu Europskog pokreta Hrvatska dobili su Neven Mimica 2003. godine, dok je premijer Ivo Sanader bio dobitnik prošlogodišnje nagrade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙