FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnji bankari o rastućoj ulozi zemalja u razvoju u globalnom gospodarstvu

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Središnji bankari o rastućoj ulozizemalja u razvoju u globalnom gospodarstvu
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Središnji bankari o rastućoj ulozi zemalja u razvoju u globalnom gospodarstvu

HINA - Financijski servis

Središnji bankari skupine G10 razmotrit će na sastanku u ponedjeljak u Baselu sve značajniju ulogu zemalja u razvoju poput Kine čiji rapidni rast gura cijene nafte do visina koje ugrožavaju američko i europsko gospodarstva.

Središnji bankari bogatih i razvijenih država skupine G10 sastaju se u švicarskom gradu Baselu na redovitom dvomjesečnom sastanku na kojem ocjenjuju svjetske gospodarske izglede. Ovoga puta na rasporedu će biti Kina, nafta i usporavanje gospodarskog rasta na Zapadu.

"Raspravljat ćemo o tome kako zemlje u razvoju bolje integrirati u globalno gospodarstvo", izjavio je guverner japanske središnje banke Toshihiko Fukui u nedjelju, dan uoči zasjedanja Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Kinesko usijano gospodarstvo postalo je glavni faktor na globalnim tržištima budući da upija uvoz da bi jeftino izvozilo, a njegov ubrzani rast potiče cijene nafte i ostalih roba. Tržišne špekulacije ubrzano jačaju da će Kina reformirati svoj rigidni valutni tečaj kako bi se integrirala u globalno gospodarstvo. Američki i kineski dužnosnici sastaju se u ponedjeljka u Washingtonu na kojem će raspravljati i o valutnim tečajevima.

Prognoze za svjetsko gospodarstvo zasjenjuju cijene nafte, koje su prošloga mjeseca krenule prema 60 dolara za barel, a sada se nalaze na otprilike 50 dolara. "Gospodarstvo SAD-a i Europe pokazuje znakove usporavanja, vjerojatno zbog skupe nafte. To ćemo razmotriti", izjavio je Fukui.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙