FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova strategija EBRD-a za Hrvatsku

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Nova strategija EBRD-a za Hrvatsku
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Nova strategija EBRD-a za Hrvatsku

HINA - Financijski servis

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj je novoj strategiji za Hrvatsku objavila da unatoč snažnom rastu bruto domaćeg proizvoda i stvaranju tješnjih odnosa s Europskom unijom posljednjih godina ostaje još puno toga za učiniti.

U svojoj novoj strategiji za Hrvatsku koju je objavila na svojoj internet stranici 4. svibnja, EBRD zaključuje da Hrvatsku još čekaju značajni strukturalni izazovi poput restrukturiranja i privatiziranja državnih energetskih kompanija i tvrtki vezanih za turizam te ubrzanja reformi u državnoj administraciji i pravosuđu.

Kako bi riješila spomenute izazove Hrvatska bi trebala poboljšati poduzetničku klimu, promovirati uključivanje privatnog sektora, dalje razvijati regionalnu suradnju i povećati transparentnost i učinkovitost.

EBRD, koja je u zemlju već uložila 1,3 milijardi eura, namjerava i dalje podupirati Hrvatsku a koncentrirat će se na više sektora. U sektorima infrastrukture i okoliša Banka će raditi s velikim i srednjim lokalnim samoupravama na razvijanju infrastrukturnih projekata koji bi se mogli sufinancirati iz EU-a. Nadalje, EBRD će nastaviti raditi s malim lokalnim samoupravama putem domaćih banaka. Podupirat će također i nacionalne infrastrukturne projekte, posebice u sektoru prijevoza.

U financijskom sektoru Banka će nastaviti podupirati malo i srednje poduzetništvo i mikro financije. Dok je rast kredita fokusiran na kućanstva, srednja i mala te mikro poduzeća u ruralnim područjima i dalje nemaju dovoljan pristup financijama. EBRD će također razmotriti sudjelovanje u privatizaciji državnog osiguravatelja.

Što se tiče privatizacije i sektora poduzetništva, aktivnosti Banke fokusirat će se na podupiranje daljnje privatizacije i restrukturiranje ključnih poduzeća. Koncentrirat će se na financiranje i restrukturiranje hotela i pratećih poduzeća potičući daljnji razvoj turizma, sektora koji se drži ključnim za budućnost Hrvatske, navodi se u novoj strategiji EBRD-a za Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙