FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

F1 - Button i Sato suspendirani

PARIZ, 5. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Žalbeni sud u Parizu kaznio jemomčad formule 1, BAR Hondu zabranom nastupa na iduće dvije utrkesvjetskog prvenstva, a Britancu Jensonu Buttonu oduzeto je šest bodovakoje je osvojio na utrci u Imoli jer je nastupio u pet kilogramalakšem bolidu od dozvoljenog minimuma koji iznosi 600 kilograma.
PARIZ, 5. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Žalbeni sud u Parizu kaznio je momčad formule 1, BAR Hondu zabranom nastupa na iduće dvije utrke svjetskog prvenstva, a Britancu Jensonu Buttonu oduzeto je šest bodova koje je osvojio na utrci u Imoli jer je nastupio u pet kilograma lakšem bolidu od dozvoljenog minimuma koji iznosi 600 kilograma.

Čelnici BAR Honde mogu biti zadovoljni ovom odlukom, jer je Međunarodna automobilistička federacija (FIA) predlagala izbacivanje iz svjetskog prvenstva i milijun eura kazne. Ovako, piloti BAR-a Button i Japanac Takuma Sato će Veliku Nagradu Španjolske (8. svibnja) i Veliku Nagradu Monaca (22. svibnja) pratiti iz gledališta. Idući nastup imat će tek 29. svibnja na njemačkom Nurburgringu.

Button je u Imoli osvojio treće mjesto, dok je Sato bio peti.

"BAR može biti presretan ovom odlukom, jer mi i dalje smatramo kako ih je trebalo izbaciti iz natjecanja. Pokušali su prevariti svoje suparnika, no srećom uhvatili smo ih," kazao je predsjednik FIA-e Max Mosley. S mišljenjem predsjednika FIA-e slaže se i tehnički direktor Toyote, Mike Gascoyne. "Dobro su prošli. Prijetila im je rigorozna kazna."

Prvi čovjek BAR-a Nick Fry najavio je žalbu na ovu presudu dodavši kako se nada da će ipak nastupiti u Španjolskoj.

"Ova kazna nije poštena. Nismo načinili ništa loše. Žalit ćemo se na odluku Suda," kazao je Fry.

U povijesti formule 1, samo je jedna momčad i to Tyrrell 1984. godine izbačena iz svjetskog prvenstva. Tyrrell je kažnjen nakon što je otkriveno kako na svojim bolidima koriste posebne pumpe s vodom koje su podigle težinu bolida na dozvoljeni minimum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙