FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gubitak Varteks grupe lani 66,8 milijuna kuna

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Grupa Varteks je u prošloj godini,prema obavijesti koju danas prenosi Varaždinska burza, poslovala sgubitkom u iznosu od 66,8 milijuna kuna, dok je gubitak na razinigrupe u 2003. godini iznosio 45,9 milijuna kuna.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Grupa Varteks je u prošloj godini, prema obavijesti koju danas prenosi Varaždinska burza, poslovala s gubitkom u iznosu od 66,8 milijuna kuna, dok je gubitak na razini grupe u 2003. godini iznosio 45,9 milijuna kuna.

Smanjeni su i ukupni prihodi grupe, i to s 496 milijuna kuna na 481,7 milijuna kuna, a u Varteksu kažu kako se na rezultat poslovanja u prošloj godini odrazio intenzivni proces restrukturiranja.

U 2004. godini u okviru restrukturiranja Varteksa d.d. radilo se na financijskoj konsolidaciji kompanije. Financijska sredstva za likvidno poslovanje osiguravala su se i snjiženjima, što je rezultiralo i smanjenjem zaliha za 20 milijuna kuna.

U procesu restrukturiranja važan segment odnosi se na broj i strukturu zaposlenika, kaže se u priopćenju te dodaje da je utvrđen višak zaposlenih, uglavnom režijskog osoblja, a da je kroz program zbrinjavanja djelatnika za otpremnine u 2004 izdvojeno 9,5 milijuna kuna.

Također, u okviru restrukturiranja vršilo se aktiviranje neiskorištene imovine, dio kroz intenzivniju prodaju zaliha gotovih proizvoda iz ranijih godina, te njihovo vrijednosno usklađenje koje je u skladu s poslovnim politikama teretilo troškove sa 7,6 milijuna kuna.

Drugi dio je otpis vrijednosti starih zaliha sirovine i repromaterijala svođenjem na realnu vrijednost, uz pokretanje inicijative da se iskoriste u proizvodnom procesu ili prodaju kako bi se došlo do financijskih sredstava.

Osim toga, u procesu restrukturiranja ispravak vrijednosti potraživanja iznosi 15,7 milijuna kuna, navode iz Varteksa.

U prihodu značajan segment čini prihod od izvoza koji, unatoč negativnim trendovima tekstilne industrije, i dalje čini 51 posto ukupnog Varteksovog prihoda. U 2004. godini, osim značajnih poslovnih ugovora sa svjetski poznatim brandovima Hugo Boss i Versace, posebno je značajan povratak Levisa na tržište Srbije i Crne Gore, gdje je prodaja Levisa u 2004. godini porasla čak 30 puta u odnosu na 2003., a prodaja konstantno raste i u prvim mjesecima ove godine.

U priopćenju se navodi i kako se u ovoj godini intenziviraju aktivnosti s ciljem smanjenja gubitka i povećanja prihoda tvrtke, pri čemu će se ustrajati na daljnjem angažiranju neiskorištene Varteksove imovine kroz prenamjene.

Grupu Varteks, uz tekstilnu industriju Varteks, čini još deset tvrtki iz Hrvatske, Austrije, Velike Britanije, Italije, Slovenije, BiH, Makedonije te SiCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙