FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sto godina od prve skupštine HPSS-a

HRASTOVICA/PETRINJA, 30. travnja 2005. (Hina) - Otkrivanjem spomenploče na obnovljenoj kući obitelji Panjan u središtu Hrastovice kodPetrinje, danas je Hrvatska seljačka stranka (HSS) obilježila 100.obljetnicu održavanja prve skupštine tadašnje Hrvatske pučke seljačkestranke (HPSS-a) na kojoj je za prvog predsjednika te stranke izabrannarodni tribun Stjepan Radić.
HRASTOVICA/PETRINJA, 30. travnja 2005. (Hina) - Otkrivanjem spomen ploče na obnovljenoj kući obitelji Panjan u središtu Hrastovice kod Petrinje, danas je Hrvatska seljačka stranka (HSS) obilježila 100. obljetnicu održavanja prve skupštine tadašnje Hrvatske pučke seljačke stranke (HPSS-a) na kojoj je za prvog predsjednika te stranke izabran narodni tribun Stjepan Radić.

Spomen ploču je podigao petrinjski HSS, a svečano otkrio predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić koji je ustvrdio da je osnivanje HPSS-a u Hrastovici, 1905., bio "početak nacionalnog osvješćivanja i istinske organizirane političke i demokratske borbe hrvatskog naroda". Tomčić je rekao naglasio da Hrvatska više nije nacionalno ugrožena, kao prije sto godina, ali je ponovno socijalno raslojena.

Osvrnuvši se na skorašnje lokalne izbore i predizbornu koaliciju sa SDP-om na državnoj razini, Tomčić je podsjetio da je HSS na zadnjim lokalnim izborima, u svibnju 2001., osvojio osam mjesta župana i više od 100 mjesta gradonačelnika i načelnika općina. Ustvrdivši da HSS uvijek bolje rezultate ostvaruje na lokalnoj, nego na državnoj razini, izrazio je uvjerenje da će u koaliciji s drugim oporbenim strankama u Sisačko-moslavačkoj županiji ostvariti do sada najbolji rezultat.

Jednom od najstarijih članova HSS-a na području Petrinje i hrvatske Banovine Stjepanu Siguru iz Hrastovice Tomčić je uručio brončano odličje HSS-a, kojim ga je odlikovala Skupština HSS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙