FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana s Washingtonom pokreće dijalog o odnosima s Kinom

BRUXELLES, 30. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik EU zavanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana posjetit ćesljedeći tjedan Washington, gdje će započeti strateški dijalog sSjedinjenim Državama o odnosima s Kinom.
BRUXELLES, 30. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana posjetit će sljedeći tjedan Washington, gdje će započeti strateški dijalog s Sjedinjenim Državama o odnosima s Kinom.

Iz Solanina ureda u petak je priopćeno je da će se sastati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem te će se obratiti Odboru za međunarodne poslove Zastupničkog doma.

Između EU-a i SAD-a postoje nesuglasice zbog namjere Bruxellesa da ukine embargo na prodaju oružja Kini, uvedenog nakon krvavog gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tiananmen 1989. godine.

EU trenutačno oklijeva s ukidanjem embarga zato što je Kina nedavno usvojila antisecesionistički zakon, koji joj dopušta uporabu sile ako Tajvan proglasi neovisnost, a dijelom i zbog velikog protivljenja SAD-a i Japana.

Prema europskim izvorima, Solana očekuje da će smanjiti napetosti oko toga pitanja pokretanjem šireg, redovitog transatlantskog dijaloga o tome kako integrirati rastuću kinesku gospodarsku, političku i vojnu moć u kooperativni međunarodni sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙