FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hokej - u subotu starta svjetsko prvenstvo

BEČ, 29. travnja 2005. (Hina/STA) - Nakon otkazivanja NHL sezone,najveće ovogodišnje natjecanje u hokeju na ledu biti Svjetskoprvenstvo, što se od 30. travnja do 15. svibnja održava u Beču iInnsbrucku.
BEČ, 29. travnja 2005. (Hina/STA) - Nakon otkazivanja NHL sezone, najveće ovogodišnje natjecanje u hokeju na ledu biti Svjetsko prvenstvo, što se od 30. travnja do 15. svibnja održava u Beču i Innsbrucku.

Medalje s posljednje SP-a, koje je održano prošle godine u Pragu brane Kanada (Zlato), Švedska (srebro) i SAD (bronca). Osim njih nastupit će i Austrija, Bjelorusija, Češka, Danska, Finska, Njemačka, Kazahstan, Latvija, Rusija, Slovenija, Švicarska, Slovačka i Ukrajina.

Reprezentacije će biti podijeljene u četiri skupine po četiri, dvije će se igrati u Beču, a dvije u Innsbrucku.

Zbog otkazivanja NHL sezone praktički svi najbolji svjetski hokejaši preselili su se na Stari kontinent preplavivši europske lige. Iako je mnogo igrača otkazalo zbog ozljeda i obiteljskih razloga, bit će to jedno od najzanimljivijih i najjačih svjetskih prvenstava. Mnogi stručnjaci turnir u Austriji unaprijed su proglasili najboljim svjetskim prvenstvom u povijesti. Bolje igrače okupile su tek Olimpijske igre u Naganu i Salt Lake Cityu.

"Ovo je najbolje svjetsko prvenstvo. Sve momčadi dolaze s NHL igračima. Dečki su se dobro odmorili i željni su vrhunske igre," kazao je češki izbornik Vladimir Ružička, koji u svom sastavu ima tek tri igrača koji prije "lockouta" nisu igrali u NHL. "Ovo je naša uvjerljivo najbolja momčad koja je ikada nastupala na svjetskim prvenstvima," dodao je češki strateg.

Najviše problema sa sastavom imali su Šveđani, vlasnici srebrnih medalja s posljednja dva SP. U Austriji će nastupiti bez Petra Forsberga, Matsa Naeslunda i Matsa Sundina, dok u redovima branitelja naslova, Kanađana neće biti Joe Sakica, Roba Blakea i Scotta Niedermayerja.

Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) pobrinula se za bogati nagradni fond. Novi svjetski prvak dobit će 647.920 eura, drugo mjesto vrijedi 550.732 eura, dok je nagrada za broncu 531.295. Tek nešto manje dobit će osvajači četvrtog mjesta (510.000), dok poraženima u četvrtfinalu ostaje utjeha u iznosu 340.000 eura. Plasman u drugi krug natjecanja donosi 115.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙