FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski pokazatelji oslabili japansku valutu

LONDON, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Jen se u utorak na svjetskimtržištima deviza spustio s najviše razine u mjesec dana prema dolaru inajviše u dva mjeseca prema euru, nakon što su slabi pokazatelji izjapanskog gospodarstva prigušili njegovo jačanje od početka tjedna,potaknuto spekulacijama o mogućoj revaluaciji kineske valute juana.
LONDON, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Jen se u utorak na svjetskim tržištima deviza spustio s najviše razine u mjesec dana prema dolaru i najviše u dva mjeseca prema euru, nakon što su slabi pokazatelji iz japanskog gospodarstva prigušili njegovo jačanje od početka tjedna, potaknuto spekulacijama o mogućoj revaluaciji kineske valute juana.

Jen se tako do podneva spustio za 0,3 posto prema dolaru, koji trenutno vrijedi 105,88 jena. Na manjem gubitku bio je i prema euru, koji tako vrijedi 137,34 jena.

Najnoviji podaci iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva o padu potrošačkih cijena, sedmu godinu zaredom u fiskalnoj 2004/2005., potaknuli su očekivanja da će se deflacija zadržati još jednu godinu.

Tržišta će pozorno pratiti i objavu najnovijih američkih podataka o povjerenju potrošača te onih o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju i o osobnoj potrošnji, zakazanih za četvrtak i petak.

Euro je oslabio nekih 0,2 posto prema dolaru i trenutno iznosi 1,2974 dolara. Od loših vijesti za euro izdvaja se snižavanje procjena šest vodećih njemačkih ekonomskih instituta o ovogodišnjoj stopi rasta njemačkog gospodarstva na 0,7 posto s ranijih 1,5 posto.

S pozornošću će tržišta pratiti i sastanak Azijske razvojne banke u Istanbulu idućeg tjedna, na kojem će se okupiti ministri financija i dužnosnici središnjih banaka azijskih zemalja, uključujući japanskog ministra financija Sadakazua Tanigakija i njegovog kineskog kolegu Jina Renqinga.

"Kina bi na tom sastanku mogla ponoviti svoje ranije izjave, potvrđujući potrebu za određenim promjenama", kazao je Bilal Hafeez iz Deutsche Bank.

Obnovljene špekulacije da bi Kina mogla olabaviti svoj rigidan valutni režim ojačale su nakon što su kineski gospodarski dužnosnici tijekom vikenda kazali da je zemlja bolje pripremljena za reforme spornog valutnog režima. Iako nisu iznijeli nikakav vremenski okvir u kojem to planiraju učiniti, tržišta su odmah reagirala i počela kupovati jen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙