FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: Sjedište jadranske euro-regije

PULA, , 22. travnja 2005. (Hina) - U Puli je večeras završila s radomprva sjednica Privremenog jadranskog vijeća Jadranske euro-regije kojaje okupila stotinjak predstavnika iz Hrvatske, Albanije, Srbije i CrneGore, Bosne i Hercegovine, te Italije i na kojoj je odlučeno dać eupravo Pula biti sjedište Jadranske euroregije.
PULA, , 22. travnja 2005. (Hina) - U Puli je večeras završila s radom prva sjednica Privremenog jadranskog vijeća Jadranske euro-regije koja je okupila stotinjak predstavnika iz Hrvatske, Albanije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te Italije i na kojoj je odlučeno dać e upravo Pula biti sjedište Jadranske euroregije.

Iako je bilo najavljeno da će na današnjoj sjednici biti prihvaćen Statut Jadranske euroregije, on ipak nije usvojen, jer se po riječima predstojnika Ureda istarskog župana Oriana Otočana, dokument mora još doraditi za što će biti zaduženi predstavnici talijanskih regija Molise i Friuli Venezia Giulia.

"Radi se uglavnom o jezičnim pretpostavkama koje nisu do kraja dorađene i koje se moraju uskladiti. Upravo zbog toga razloga očekujemo da će Statut biti usvojen na idućoj sjednici, u rujnu ove godine a održat će se u Veneciji, i na njoj će biti osnovano i stalno jadransko vijeće", kazao je u izjavi novinarima Oriano Otočan. Dodao je da su se svi sudionici sjednice suglasili s činjenicom da je pred Jadranskom euroregijom velika perspektiva, osobito u povezivanju i stvaranju zone suradnje čime će ona postati jedan od mehanizama koji će biti stavljen u funkciju u budućem korištenju europskih fondova. Naime, po njegovim riječima postoji plan da će se od 2007. do 2013. godine za područje međuregionalne i prekogranične suradnje na Jadranu biti na raspolaganju oko 500 milijuna eura iz europskih fondova, te se očekuje, dodao je, da će upravo Jadranska euroregija biti jedan od mehanizama za apsorpciju sredstava iz tih fondova.

Sjednica Privremenog jadranskog vijeća održana je na temelju potpisanog protokola o osnivanju Jadranske euroregije, a pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. U Jadransku euroregiju uključena su područja iz Hrvatske, Albanije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Italije, a protokol o njezinu osnivanju potpisan je u Tremoliju u rujnu prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙