FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Atentat na šiite u bagdadskoj džamiji: 9 mrtvih, 26 ranjenih

BAGDAD, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - U napadu na šiitsku džamiju uBagdadu usred molitve u petak ubijeno je najmanje devet i ranjenodvadeset šest osoba, objavila je iračka policija.
BAGDAD, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - U napadu na šiitsku džamiju u Bagdadu usred molitve u petak ubijeno je najmanje devet i ranjeno dvadeset šest osoba, objavila je iračka policija.

Iračka je policija usto izvijestila o još jednom pokolju, rekavši da je pronašla trupla 19 vojnika izrešetana metcima u Baijiju, dvjesto kilometara sjeverno od prijestolnice.

U ranijem izvješću o napadu na džamiju govorilo se o tri ubijene osobe i o 25 ranjenih, među kojima šestoro teško.

"Svjedoci su kazali da se samoubojica dovezao u bijelom BMW-u, ali trenutno provjeravamo tu informaciju", kazao je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova.

Napadi na šiite česti su u Iraku. Najkrvaviji, u kojemu je u veljači u Hilli, sto kilometara južno od Bagdada, ubijeno 118 osoba, pripisuje se jordanskom samoubojici, što je dovelo do diplomatske krize s Jordanom.

Nedaleko od Baijija policija je pronašla 19 trupala vojnika ostavljenih u pustinjskom području. "Oni su bili žrtve otmice prije tri do četiri dana", kazao je načelnik tamošnje policije Saad Nafous.

Dok se nasilje širi Irakom, zemlja još uvijek nema vladu: kurdski predsjednik Talabani rekao je u petak da je "razočaran" zbog kašnjenja u sastavljanju vlade, kojemu su uzrok, misli, prepirke oko raspodjele dužnosti. Zatražio je pomoć susjednih zemalja kako bi se "obračunao s terorizmom".

U srijedu je Talabani kazao kako se nada da će se sastav vlade šiitskog premijera Ibrahima Jaafarija znati u četvrtak, ali je isti dan za turski CNN rekao da ne može reći kada će to biti.

Američka vojska priopćila je pak da je njezin vojnik smrtno stradao od bombe ručne izrade, a jedan je ranjen u petak u Tall Afaru, zapadno od Mosula, na sjeveru Iraka. U srijedu je već bila izvijestila o dvjema žrtvama među marincima u pobunjenoj sunitskoj pokrajini Al-Abar.

Unatoč ovim žrtvama s kojima se broj američkih vojnika poginulih u Iraku od ožujka 2003. kada je počeo napad na tu zemlju, popeo na 1.556 i nedavnom širenju sukoba, Pentagon misli da su Amerikanci "sve bolji" u sprječavanju napada iračkih pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙