FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić: Novi Papa pozdravlja Hrvatsku i Hrvate

RIM, 20. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupskekonferencije i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić izjavio jeu srijedu u Rimu da novi papa Benedikt XVI. pozdravlja Hrvatsku iHrvate.
RIM, 20. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić izjavio je u srijedu u Rimu da novi papa Benedikt XVI. pozdravlja Hrvatsku i Hrvate.

"Jučer kada sam nakon izbora novog Pape kao kardinal pristupio Svetom Ocu da mu izrazim poštovanje, pozdrave i odanost, Papa mi je odmah rekao: 'Uzoriti, puno pozdravite hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna'", rekao je Bozanić. On je dodao da je Svetom Ocu zatim kazao kako će ga hrvatski narod pratiti s ljubavlju i molitvom, na što je Benedikt XVI. odgovorio: "To mi je najviše potrebno".

Komentirajući izbor kardinala Ratzingera za novog papu, Bozanić je rekao: "Ovaj je Papa koji sigurno pozna i Crkvu u Hrvata i hrvatski narod, to je Papa koji je zbog više okolnosti bio često puta bliz našoj crkvi i isto tako je na poseban način povezan s crkvom u Hrvatskoj preko kardinala Franje Šepera, koji je bio njegov prethodnik u službi pročelnika Kongregacije za nauk vjere".

Zagrebački nadbiskup podsjetio je kako je kardinal Ratzinger bio i na sprovodu kardinalu Šeperu u Zagrebu te nedavno na obilježavanju 20. obljetnice njegove smrti. "Tada sam imao prilike biti više dana s kardinalom Ratzingerom, ne samo u Zagrebu, nego smo obišli i Krašić, i u toj prigodi sam osjetio kako dobro pozna naš narod i našu crkvu", rekao je.

Glede doživljaja konklave za izbor pape kardinal Bozanić je kazao kako je ona za sve bila izniman događaj, jer osim dvojice kardinala, sadašnjeg Pape i kardinala Bauma, svi su ostali prvi put doživjeli to iskustvo.

Za sinoćnju večer koju je novi Papa proveo s kardinalima koji su ga izabrali, Bozanić je rekao da je protekla u vrlo vedrom i svečanom ozračju u pravom smislu te riječi. Tijekom večere jedan od kardinala se prisjetio kako je posljednji put s kardinalima na takvom skupu zajedno s Ivanom Pavlom II. bilo posluženo i hrvatsko vino.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙