FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinesko gospodarstvo ne pokazuje znakove usporavanja

PEKING, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Kinesko gospodarstvo u prvom jeovogodišnjem tromjesečju ostvarilo rast od 9,5 posto, isto kao i ucijeloj prošloj godini, ne pokazujući nikakve znakove usporavanja,objavio je u srijedu tamošnji statistički ured.
PEKING, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Kinesko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarilo rast od 9,5 posto, isto kao i u cijeloj prošloj godini, ne pokazujući nikakve znakove usporavanja, objavio je u srijedu tamošnji statistički ured.

U prva tri ovogodišnja mjeseca kineski bruto domaći proizvod dosegnuo je vrijednost 3.140 milijardi juana (380 milijardi dolara) a stopa gospodarskog rasta tek je nešto niža od 9,8 posto dosegnutih u istom razdoblju lani, objavio je statistički ured.

Glasnogovornik statističkog ureda Zheng Jingping kazao je da je Kina i dalje suočena s teškoćama pokušavajući spriječiti pregrijavanje gospodarstva, te je istaknuo da su cijene nekih proizvoda porasle više nego se željelo. Kineska vlada cilja rast od oko 8,0 posto u ovoj godini ali mnogi nevladini ekonomisti očekuju čak i više stope rasta, od devet posto pa i više.

Ulaganja u fiksnu imovinu, koja pokazuju državnu potrošnju na infrastrukturu, uvećana su 22,8 posto u tom razdoblju, neznatno manje od 25,8 posto, lanjske stope rasta.

Analitičari drže da je snažan rast u prvom tromjesečju vjerojatno pokretan ulaganjima u fiksnu imovinu, ali da je rast izvoza i osobne potrošnje također doprinio. "Ulaganja su ponešto usporena no i dalje poprilično doprinose gospodarskom rastu", kazao je ekonomist sa šangajskog sveučilišta Fudan Hua Min.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙