FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader o mirovinskoj reformi, MMF-u, EU i trgovini s BiH

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio jedanas da se s Hrvatskom strankom umirovljenika razgovara i omirovinskoj reformi, a u sklopu toga i o indeksaciji mirovina.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da se s Hrvatskom strankom umirovljenika razgovara i o mirovinskoj reformi, a u sklopu toga i o indeksaciji mirovina.

"S našim partnerom HSU-om razgovaramo kako poboljšati materijalni položaj umirovljenika. Razgovaramo s njima o svemu, pa tako i o mirovinskoj reformi, a u sklopu toga i o indeksaciji mirovina", kazao je Sanader odgovarajući na Zagrebačkom velesajmu na pitanje o najavama ministra financija Ivana Šukera iz Washingtona da bi se do kraja svibnja trebale definirati neke strateške reforme koje bi trebale obuhvatiti zdravstveni i mirovinski sustav.

Sanader je pritom istaknuo da su sve dosadašnje vlade tretirale umirovljenike "kao skupinu trećeg razreda". Mi to ne priznajemo, umirovljenici su časni ljudi koji su zaslužili da imaju mirovine u skladu s materijalnim položajem i financijskim stanjem u zemlji, kazao je.

Sanader je novinarima potvrdio da je i on čuo, ali da nisu potvrđene, neke informacije po kojima je hrvatskom izaslanstvu, koje u Washingtonu sudjeluje na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, poručeno da Zagreb ne može računati na otpočinjanje pregovora o članstvu u EU sve dok se ne stvore uvjeti za novi stand by aranžman s MMF-om.

Hrvatska kao zemlja članica MMF-a ima tri mogućnosti - da se završi važeći stand by aranžman i on se ne produži, da se postojeći stand by produži, ili da se ide u novi stand by prije nego postojeći završi, objasnio je Sanader.

To će biti autonomna odluka hrvatske Vlade na koju nitko ne može utjecati, kazao je premijer Sanader, ističući da za donošenje te odluke ima vremena.

Zamoljen da komentira neke najave da bi pregovori Hrvatske za punopravno članstvo u EU mogli početi tek za godinu dana, premijer je kazao da se svašta može čuti.

Hrvatska će učiniti sve da ostane čvrsto na crti ispunjavanja zakona, prije svega Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom, na ispunjavanju preuzetih međunarodnih obveza, kazao je premijer, ističući da se u to želi uvjeriti i partnere u Europi.

Odluka (o početku pregovora) nije na nama, nego na njima, da je bilo po nama pregovori bi počeli 17. ožujka, kazao je premijer.

Na upite o problemima s BIH vezano za Sporazum o slobodnoj trgovini premijer je ponovio svoju najavu da će Hrvatska razmotriti mogućnost protumjera, ali i da je prvi korak razgovor hrvatskog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s bosanskohercegovačkim ministrom Dokom.

Ako želimo prema Europi moramo poštovati Ugovor, kazao je Sanader, koji je Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH ocijenio dobrim.

Ako postoji i negdje nužnost za korekciju onda to može biti samo obostrano, samo na bazi reciprociteta. Možemo razgovarati o tome, ali to ne mogu biti unilateralni potezi, nego dogovor s obje strane, kazao je Sanader.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙