FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Nije predviđen nikakav posjet Zagrebu sljedećeg tjedna

LUXEMBOURG, 15. travnja 2005. (Hina) - Nikakav posjet Zagrebu"promatračke misije" EU-a, koja bi trebala provjeriti stupanj suradnjes Haškim sudom (ICTY), sljedeći tjedan nije predviđen, doznaje se upetak iz izvora luksemburškog predsjedništva EU-a.
LUXEMBOURG, 15. travnja 2005. (Hina) - Nikakav posjet Zagrebu "promatračke misije" EU-a, koja bi trebala provjeriti stupanj suradnje s Haškim sudom (ICTY), sljedeći tjedan nije predviđen, doznaje se u petak iz izvora luksemburškog predsjedništva EU-a.

Agencija Reuters objavila je u srijedu da će "nižerangirana promatračka misija posjetiti Hrvatsku sljedeći tjedan".

"Luksemburško predsjedništvo nema nikakvih informacija da nekakva misija sljedeći tjedan treba posjetiti Zagreb, kao ni europske institucije u Bruxellesu", rekao je Hini izvor iz luksemburškog predsjedništva.

Radna skupina Europske unije zadužena za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom, osnovana nakon odgode početka pristupnih pregovora, sastat će se prvi put u Luxembourgu 26. travnja. Taj će se sastanak održati na ministarskoj razini. Predviđeno je da se najprije zasebno sastanu članovi te skupine - ministri vanjskih poslova Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, Jean Asselborn, Jack Straw i Ursula Plassnik, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Odmah nakon tog sastanka radna skupina će se odvojeno sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar-Kitarović.

Radna skupina EU-a trebala bi na temelju informacija koje će dobiti od hrvatske Vlade, haškog tužiteljstva, i vjerojatno i iz drugih izvora, napraviti izviješće o hrvatskoj suradnji sa Sudom.

Zasad nije poznato koliko će sastanaka, prije nego što sastavi izviješće, održati radna skupina ni hoće li, nakon 26. travnja, izaslanstvo EU-a posjetiti Zagreb, ali se takav posjet posve ne isključuje.

Luksemburški ministar za Europu Nicolas Schmit nedavno je izjavio da će "radna skupina prije objave svoga izviješća imati razgovore, najprije 26. travnja, a zatim će možda doći do posjeta Zagrebu kako bi se kompletiralo izviješće".

Prema izvorima iz luksemburškog predsjedništva, nije isključena mogućnost da radna skupina dovrši svoje izviješće do 20. svibnja, kada se održava redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Više europskih dužnosnika je u posljednje vrijeme ustvrdilo da će pri sastavljanju izviješća i dalje veliku ulogu imati ocjena glavne haške tužiteljice Carle del Ponte. To je nedavno potvrdio i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. "Nema nikakve dvojbe da će najvažniji podaci i ocjene doći od Tribunala. Svatko mora surađivati s Haškim sudom, što ga je osnovao UN", rekao je Solana.

Čelnici EU-a su na summitu u prosincu prošle godine odlučili da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka, pod uvjetom da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Dan prije predviđenog početka pregovora, 16. ožujka, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a nije postignuta suglasnost u pogledu ispunjavanja toga uvjeta i stoga su pregovori odgođeni.

Na proljetnom summitu u ožujku, čelnici EU-a odlučili su uspostaviti radnu skupinu, zaduženu za procjenu hrvatske suradnje sa Sudom.

Presudnu ulogu za odgodu pregovora imalo je izviješće Carle del Ponte, koja je rekla da Hrvatska nije učinila sve kako bi locirala i izručila odbjeglog generala Antu Gotovinu te da se on nalazi u dosegu hrvatskih vlasti.

U petak je u hrvatskim medijima objavljena informacija da je genaral Gotovina pobjegao iz Hrvatske s krivotvorenom putovnicom još 2001. godine. Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je istragu o tim navodima, čiji će rezultati sasvim sigurno zanimati i radnu skupinu EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙