FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Figel: RH na putu u Europu, ali mora ispuniti suradnju s Haagom

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska se nalazi na putu uEuropu, ali za početak pregovora s Bruxellesom Zagreb mora uvjeritisve zemlje članice EU da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, kazaoje u četvrtak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za obrazovanje,stručno usavršavanje, kulturu i višejezičnost Jan Figel.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska se nalazi na putu u Europu, ali za početak pregovora s Bruxellesom Zagreb mora uvjeriti sve zemlje članice EU da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, kazao je u četvrtak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za obrazovanje, stručno usavršavanje, kulturu i višejezičnost Jan Figel.

Figel, koji u Zagrebu sudjeluje u radu Crans Montana foruma, u četvrtak je ujutro u hotelu Westin razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, a tom razgovoru bio je nazočan i direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije Fabrizio Barbaso.

"Hrvatska je na putu u Europu i mi snažno podržavamo zemlju da intenzivira svoje pripreme, te da pojača daljnju regionalnu suradnju, koja nije alternativna već komplementarna široj europskoj suradnji", rekao je Figel.

"Razgovarali smo o pregovorima koji su važan dio sveopćeg procesa, uključujući i unutrašnje reforme, ali da bi pregovori započeli, Hrvatska stvarno mora uvjeriti sve zemlje članice EU-a da u potpunosti ispunjava uvjet pune suradnje s Haškim sudom", istaknuo je Figel, izražavajući uvjerenje da će sljedeći sastanak Vijeća ministara EU-a i Radne skupine, osnovane za procjenu suradnje Zagreba i Haaga, "značiti daljnji korak" na putu Hrvatske prema EU.

Europsko vijeće, podsjetio je Barbaso, je u prosincu prošle godine zaključilo da Hrvatska ispunjava sve političke kriterije, osim jedinog otvorenog pitanja, a to je predaja generala Gotovine.

EU, kazao je Barbaso, bila je vrlo jasna što se tiče pitanja generala Gotovine i onoga što znači puna suradnja Zagreba i Haaga.

Puna suradnja "znači da Gotovina mora biti lociran i prebačen u Haag ili, u drugom slučaju, hrvatske vlasti moraju dati dokaze da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da uhite Gotovinu", nastavio je.

Ispunjava li Hrvatska te uvjete, objasnio je, zaključit će Radna skupina i Vijeće ministara, te dodao da je ministrica Grabar Kitarović tijekom razgovora kazala da Hrvatska poduzima konkretne korake i mjere kako bi riješila taj problem.

"Pripreme (za ulazak RH u EU) vrše se na pametan i djelotvoran način, i mi smatramo da organizacija pregovaračkog tima, kao i potpora koju će timu dati parlamentarni odbori, predstavlja dva važna sredstva za jačanje i vođenje pregovora s ciljem postizanja kvalitetnih rezultata u razumnom vremenskom okviru", kazao je Barbaso, dodajući da će vremenski okvir ulaska Hrvatske u EU ovisiti i o unutrašnjem procesu reformi.

"Razgovarali smo o pregovorima za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, te o pripremama koje teku i dalje i na jednoj i na drugoj strani, kao i o pripremama za sastanak Radne skupine za verifikaciju suradnje Zagreba s Haagom", izjavila je sa svoje strane Grabar Kitarović.

Hrvatska ministrica istaknula je i važnosti regionalne suradnje, u čemu, kako je kazala, važnu ulogu ima i Crans Montana forum.

"Ovaj je forum važan za širenje regionalne suradnje i za razumijevanje područja jugoistočne Europe", zaključila je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙