FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatskog sabora odlučilo je danas o osnivanju Odbora za obilježavanje 60-e obljetnice pobjede nad fašizmom kojem će zadaća biti osmisliti manifestacije kojima bi se čitave godine obilježavala ta obljetnica, izvjestio je novinare predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Na čelu Odbora je Vladimir Šeks, a oko 25 članova bit će članovi saborskog Predsjedništva, predstavnici svakog kluba zastupnika, tri iz SAB-a, desetak istaknutih antifašista iz cijele države. Odlučeno je da će se 7. svibnja u zagrebačkom HNK-u održati svečana akademija, na kojoj će govoriti predsjednik države Stjepan Mesić i potpredsjednik Sabora Luka Bebić.

ZAGREB - Više od 80 posto nasilja nad djecom događa se u obiteljskim domovima i školama, stoji u Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2004., o kojemu je danas, iako bez kvoruma, raspravljao saborski Odbor za ravnopravnost spolova. "Obiteljski dom i škola, gdje bi se djeca trebala osjećati najsigurnije, mjesta su gdje se događa preko 80 posto nasilja nad djecom", kazala je pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko. Upozorila je da je u 2004. za 50 posto povećan broj prijava za zlostavljanje djece, uglavnom zbog obiteljskog i vršnjačkog nasilja, čemu, kaže, u prilog ide i činjenica da se nasilje nad djecom sve češće prijavljuje.

ZAGREB - Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin pozvala je danas sve predsjednike/ce političkih stranaka da prilikom predlaganja izbornih lista za predstojeće lokalne izbore poštuju postojeće zakonske odredbe o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena. U dopisu upućenom političkim strankama, Štimac Radin podsjeća kako odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova predviđaju uvođenje posebnih mjera za ravnopravno sudjelovanje i postupno povećanje podzastupljenog spola u svim tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, te poziva stranke da u postupku predlaganja izbornih lista za općinska i gradska vijeća, kao i za županijske skupštine, ispoštuju postojeće zakonske propise.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Anto Đapić razgovarao je danas s tridesetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, koje je, kako je nakon sastanka izvijestio Đapić, zanimao HSP-ov stav prema manjinama i mogućim koalicijama na predstojećim lokalnim izborima. Đapić je veleposlanike ugostio u zagrebačkom restoranu Okrugljak, a razgovor je ocijenio ugodnim. Novinarima je rekao kako je veleposlanike izvijestio da je HSP za punu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Glede imovinskih pitanja, rekao sam im da bi HSP imovinu Srbima povratnicima vratio brže nego aktualna vlast, a dokaz je tome Petrinja u kojoj je na vlasti HSP, a sva je imovina vraćena, rekao je Đapić.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je gradonačelnike Splita i Osijeka, Miroslava Buličića i Zlatka Kramarića s kojima je razgovarao o poziciji velikih gradova u sustavu lokalne uprave i samouprave te o utjecaju reformi javne uprave i pravosuđa na gradove, priopćeno je poslijepodne iz Ureda Predsjednika Republike. Razgovarali su također o potrebi donošenja Zakona o velikim gradovima s obzirom na probleme koji proizlaze iz nadležnosti nad upravljanjem gradskim resursima.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će raspraviti izvješće o obavljenim revizijama za 2003. te o radu Državnog ureda za reviziju u prošloj godini. Revizija za 2003., posljednju godinu mandata Vlade Ivice Račana, obuhvatila je 720 subjekata, odnosno gotovo 114 milijardi kuna ili 60 posto BDP-a za tu godinu. Od ukupnog broja subjekata, njih 570 bile su jedinice lokalne samouprave, a 150 korisnici državnog proračuna, dakle ministarstva, uprave, agencije, zavodi, državne tvrtke itd.

SISAK - Župan Đuro Brodarac bit će nositelj liste HDZ-a i HDZ-ove predizborne koalicije s HSLS-om, DSU-om i HPS-om na skorašnjim lokalnim izborima u Sisačko-moslavačkoj županiji, izvijestio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i dožupan Ivan Šantek. Na konferenciji za novinare u Sisku Šantek je izvijestio da je u telefonskoj javnoj anketi, koju je odlukom Predsjedništva HDZ-a među 700 stanovnika u Županiji provela Agencija GFK, Brodarac bio najpoznatiji i najpopularniji od devet predloženih kandidata za nositelja HDZ-ove županijske izborne liste.

ZAGREB - U nastavku kriminalističke obrade i policijskim očevidom utvrđeno je da su dvojica počinitelja danas pokušala razbojstvo u zlatarni "Nika" u zagrebačkom naselju Dugave, a pretpostavlja se da im se sin vlasnika zlatarske radnje pokušao oduprijeti pa ga je jedan od razbojnika ranio. Policija taj događaj kvalificira kao pokušaj razbojstva i pokušaj ubojstva, izjavila je večeras Hini glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Razbojnici su pobjegli bez plijena, a ozlijeđeni je operiran i izvan je životne opasnosti. Za razbojnicima se i dalje traga, dodala je Vulama.

VUKOVAR - U povodu 60. obljetnice stradanja vukovarskih Hrvata, žrtava komunističkog terora, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak. Po podacima iz knjige "U potrazi za istinom" Vukovarca Mirka Kovačića, u noći 12. travnja 1945. godine, nakon što su u Vukovar ušle partizanske postrojbe, ubijeno je stotinjak uglednih i imućnih vukovarskih Hrvata, a među njima i otac sadašnjeg pomoćnog zagrebačkog biskupa Josipa Mrzljaka. "Tražit ćemo istinu o žrtvama. Ovo društvo i zajednica u kojoj živimo moraju nam to omogućiti", poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.

PULA - U pulsku zračnu luku večeras je prvi put sletio čarter zrakoplov britanske kompanije "Excel airways" iz Londona sa 189 putnika koji će tijekom boravka u Istri biti smješteni u hotelima Mimoza, Hedera i Narcis u Rapcu. Riječ je o prvom zrakoplovu te kompanije koji je sletio u Pulu, a kompanija namjerava do kraja listopada u Istru dovesti više od 5000 gostiju s britanskog tržišta.

ZAGREB - Dani hrvatskog filma, 14. priredba suvremene filmske proizvodnje, otvara se večeras u 21 sat u kinodvorani Studenskog centra, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvoje Hribar, predsjednik Direkcije te priredbe. Komentirajući ostavku Gorana Devića, izbornika dokumentarnog filma, zbog toga što je Direkcija mimo njegova znanja u natjecateljski dio uvrstila film Petra Krelje, Hribar je izrazio nezadovljstvo što je Dević izgubio osjećaj za mjeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙