FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 12. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Film Vinka Brešana "Nad Hrvatskom" premijerno je u ponedjeljak navečer prikazan u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u nazočnosti hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, a uoči Hrvatskoga nacionalnoga dana koji će se u utorak održati na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu. Brešanov osmominutni film nastao je u srpnju prošle godine, a njegov je producent "Interfilm". Publika koja se okupila u poznatome zagrebačkom muzeju, koji obilježava 125 godina rada, vidjela je tako s njegovih galerija premijerno - i to iz "ptičje perspektive" - Brešanov film projiciran na ulaznome nivou Muzeja. Hrvatski nastup na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. priređen je pod geslom "Kap vode zrno soli" koji "slijedi" i Brešanov film. Za Hrvatski nacionalni dan na EXPO 2005. predviđen je bogat kulturni program kojim će Hrvatska predstaviti svoju nacionalnu baštinu.

ZAGREB - Dvije hrvatske izložbe otvorene su na Svjetskoj priredbi EXPO 2005. u japanskom gradu Hekinanu u povodu Hrvatskog nacionalnog dana, objavljeno je u ponedjeljak na internet stranici Hrvatske izložbe. Na izložbu "U carstvu podzemnog zmaja" otpremljene su četiri čovječje ribice koje su hrvatski biospeleolozi za tu priliku uzeli iz krškog podzemlja Gorskog kotara. Izložba je proizvod Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, otvorena je u Morskom muzeju i akvariju grada Hekinana, a njezini autori su dr. Nikola Tvrtković i Draško Holcer. Druga izložba "Voda kao izvor života antičke Pule" Arheološkog muzeja Istre iz Pule i Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Puli otvorena je u prostoru Kulturnog centra Hekinana. Njezini su autori direktorica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin dr. Vesna Girardi-Jurkić i viša kustosica Arheološkog muzeja Istre Kristina Džin.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić je na konferenciji za novinare u ponedjeljak, komentirajući štrajk liječnika u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, kazao da su se liječnici cehovski solidarizirali sa štrajkom, ali su pacijentima pružili više od 85 posto traženih usluga. Ljubičić je ocijenio da je to dokaz da se liječnici nisu svrstali ni na stranu Hrvatskog liječničkog sindikata, niti Ministarstva zdravstva, nego građana. Još jednom je pozvao predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivicu Babića na prekid štrajka i pregovore.

ŠIBENIK - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je u ponedjeljak da će, ako ne bude nepredviđenih problema dionica autoceste Zagreb-Split od Pirovca do Vrpolja, tunel Mala Kapela, kao i cijela autocesta biti pušteni u promet kako je i planirano do 30. lipnja. Kalmeta je to novinarima izjavio na gradilištu u Bilicama kod Šibenika, a prije toga je zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta Mariom Crnjkom obišao dionicu autoceste Vrpolje-Pirovac, vijadukt Drage, mostove preko Krke i Guduče te tunel Mala Kapela. Crnjak je naglasio da "Viadukt" i "Dalekovod", s kooperantima u tunelu Mala Kapela rade punim tempom i da se u cijelosti uklapaju u rokove dovršetka auto-ceste.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je u ponedjeljak da će hrvatska Vlada tek najesen razmotriti treba li ukinuti potpunu zabranu alkohola u krvi vozača. Ocijenio je da bi mijenjanje te odredbe sada, pred lokalne izbore, bilo demagoški i moglo bi se protumačiti kao ulizivanje biračima. Kaže i kako pouzdano zna da će Vlada tek nakon godinu dana primjene zakona o nula promila procijeniti u kojoj je mjeri to utjecao na smanjenje smrtnosti na cestama, te da će na temelju toga procijeniti i treba li ukinuti tu odredbu. Potpuna zabrana uživanja alkohola najvjerojatnije će ostati za mlade vozače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙