FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski konzervativci najavljuju da će odbaciti ustav EU-a

LONDON, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski konzervativci uponedjeljak su objavili svoj predizborni program, uoči izboranajavljenih za svibanj, u kojem su se zauzeli za odbacivanje europskogustava.
LONDON, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski konzervativci u ponedjeljak su objavili svoj predizborni program, uoči izbora najavljenih za svibanj, u kojem su se zauzeli za odbacivanje europskog ustava.

Očekuje se da će proeuropski orijentiran premijer Tony Blair dobiti treći mandat, premda s nešto manjom parlamentarnom većinom.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju, međutim, da konzervativci ne zaostaju tako mnogo za laburistima i izbori bi se mogli pretvoriti u prvu pravu utrku od 1992. budući da nezadovoljstvo birača zbog rata u Iraku Blairu odnosi znatnu potporu.

"Protivimo se ustavu EU-a i britanskom ćemo narodu dati priliku da na referendumu odbaci njegove odredbe u roku od šest mjeseci nakon općih izbora", navodi se u političkom programu Konzervativne stranke.

To je prva službena politička platforma jedne od triju najvećih britanskih stranaka objavljena uoči izbora.

Dogodi li se ipak da Konzervativci s vlasti svrgnu Blairove laburiste, posljedice za ujedinjenu Europu bile bi drastične jer ustav EU-a moraju ratificirati sve članice proširene Europske unije.

Sve veća potpora britanske javnosti stajalištu konzervativaca potaknula je Blaira da prošle godine obeća održavanje nacionalnog referenduma o tom pitanju tijekom 2006. godine.

Ispitivanja pokazuju da se većina Britanaca protivi prvom europskom ustavu i negativni rezultati referenduma mogli bi Blaira srušiti s vlasti, upozoravaju analitičari.

Konzervativci obećali su također da Velika Britanija neće prijeći na euro, kao i niže poreze, bolje javne službe i ograničavanje imigracije.

Blair je u ponedjeljak ponovio da je usvajanje eura i dalje moguće, no ovisi o pet gospodarskih testova koje je vlada postavila. "Morali bismo ostaviti tu opciju otvorenom", rekao je.

Gospodarska stabilnost najjači je adut vladajućih laburista i smanjenje poreza obacuju kao neizvedivo. Ministar financija Gordon Brown, koji će po svemu sudeći zadržati svoju dužnost i u trećem laburističkom mandatu, najavio je da će porezi ubrzo nakon izbora morati rasti kako bi se pokrila "crna rupa" u javnim financijama, što podržavaju mnogi gospodarstvenici.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja o izgledima dviju stranaka podijeljena su. Ispitivanje ICM laburistima daje 38 posto glasova, pet posto ispred konzervativaca, dok su prema YouGovu obje stranke izjednačene na 36 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙