FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 11. travnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan izjavio je nakon sjednice Odbora kako još ima velikog oklijevanja da se napravi sve što je potrebno za kvalitetne pregovore Hrvatske i EU. I danas se, rekao je Račan, razgovaralo gdje je strategija kojom pred javnost idu sve institucije vlasti, kako promptno odgovoriti na niz pitanja i dezinforamacija. To je ono što sada nedostaje i još uvijek nisam zadovoljan pripremom države u tom pogledu, rekao je Račan. Na Odboru je, rekao je Račan, usvojen dokument kojim se definiraju pregovaračke pozicije kad pregovori s EU počnu, što je važno jer se tako osigurava uloga Odbora i Hrvatskog sabora. Dodao je da se s predstavnicima medija, koji su se priključili drugom dijelu sjednice Odbora, razgovaralo kako bi javnost pravodobno dobila informacije o EU, o onome što Hrvatsku čeka, o problemima i dobitima priključenja.

ZAGREB - Hrvatska je ispunila sve tehničke preduvjete za početak pregovora s EU, izjavio je premijer Ivo Sanader koji je danas sudjelovao u radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. Na Odboru je, izvijestio je Sanader, raspravljena procedura, odnosno kako će teći proces pregovaranja i kakva će biti uloga Odbora u tom procesu. Prihvatili smo kako će teći red donošenja pregovaračkih pozicija i s tim dokumentom ćemo uskoro ići na Vladu, rekao je Sanader. Naveo je da danas nisu dogovarane pregovaračke platforme, čemu, napominje, treba prethoditi screening, odnosno proces detaljne usporedbe usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić potvrdio je da je HLS danas primio sudsku odluku o zabrani štrajka koju je u petak donio Županijski sud u Zagrebu, a koja sindikatu omogućuje da ipak štrajka do završetka žalbenog postupka. Babić je rekao kako se štrajk nastavlja te da je za sutra sazvao Glavni štrajkaški odbor koji će, s obzirom na sudsku presudu, donijeti daljnje odluke o štrajku. Tvrdi da će se HLS sigurno žaliti na odluku o zabrani štrajka. Komentirajući ocjenu predsjednika Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda Đure Sesse da se HLS ponaša kao da sudska odluka ne postoji, Babić je rekao kako je odluku od stupanju u štrajk donijela Skupština sindikata a on je mora poštovati.

ZAGREB - Predsjednik Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda Đuro Sessa izjavio je danas da odluka o zabrani općeg štrajka liječnika, koju je taj sud donio u petak, nije pravomoćna ni izvršna pa nitko ne može tražiti zabranu njegove provedbe do kraja žalbenog postupka od osam dana, koliko je predviđeno za radne sporove. "To ne znači da presuda ne postoji pa se Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji je svejedno jutros započeo štrajk, nije ponio odgovorno jer se prema sudskoj odluci ponaša kao da ne postoji", ocijenio je Sessa koji smatra da je HLS ipak trebao postupiti prema pravorijeku.

ZAGREB - Dvojica od tri člana saborske radne skupine Ivan Jarnjak (HDZ) i Antun Vujić (SDP) usuglasili su danas nacrt deklaracije o antifašizmu, koju bi, po Jarnjakovim riječima, Sabor mogao prihvatiti već u srijedu. Jarnjak je novinarima kazao kako usuglašeni tekst jasno odjeljuje antifašizam od komunističke ideologije i svih zločina počinjenih pod tom ideologijom, iako izrijekom ne spominje komunističke zločine. Izvijestio je i da u tekstu nema konkretnih mjera, poput izjednačavanja prava invalida iz NOB-a s pravima invalida Domovinskog rata, kakve je predlagao IDS.

ZAGREB - Predsjednici županijskih organizacija HSS-a i SDP-a Božidar Pankretić i Palma Klun Posavec potpisali su danas međustranački sporazum o zajedničkom nastupu SDP-a i HSS-a na izborima za regionalnu i lokalnu samoupravu u Zagrebačkoj županiji, a potpisivanju su nazočili i predsjednici stranaka Zlatko Tomčić i Ivica Račan. Odnos na listi je jedan prema jedan, prvo mjesto pripada HSS-u, drugo SDP-u. Prvi na listi je dosadašnji župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS), a ovaj tjedan stranke će utvrditi kompletne liste, rekao je Pankretić.

VINKOVCI - Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Božo Galić kandidat je HDZ-a za vukovarsko-srijemskog župana na svibanjskim lokalnim izborima, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Županijskom odboru HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Za predsjednika Županijske skupštine kandidat je načelnik općine Lovas, Željko Cirba, za gradonačelnika Vinkovaca kandidat je sadašnji gradonačelnik Mladen Karlić kojemu će, ukoliko bude izabran, to biti treći uzastopni mandat na položaju vinkovačkog gradonačelnika. Za gradonačelnika Vukovara HDZ će kandidirati Tomislava Šotu, direktora Veterinarske stanice Vukovar, za gradonačelnika Županje Davora Miličevića iz županjske gradske uprave, a za gradonačelnika Iloka Mladena Papka, enologa "Iločkih podruma".

ĐAKOVO - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i nositelj liste te stranke za Skupštinu Osječko-baranjske županije Anto Đapić izjavio je danas u Đakovu kako stranka na izbore za đakovačko Gradsko vijeće izlazi s velikim očekivanjima, nadajući se velikom uspjehu u gradu u kojem se vlast neće moći sastaviti bez HSP-a. Đapić je na konferenciji za novinstvo naglasio kako je rezultat lokalnih izbora u Đakovu HSP-u važan za Osječko-baranjsku županiju, u kojoj će ta stranka, kako drži, "voditi ravnopravnu bitku s HDZ-om". Na konferenciji za novinare predstavljena je i HSP-ova lista za đakovačko Gradsko vijeće, a nositelj joj je Đakovčanin Ivan Sučić.

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović za današnji je "Jutarnji list" rekao kako su posjeti Pape Ivana Pavla II. bili od iznimnog značaja za Hrvatsku, osobito poslijeratni kada je dao veliku podršku hrvatskoj kao državi te kada je beatificirao kardinala Alojzija Stepinca. Na konstataciju novinara kako su u to vrijeme srpski mediji pisali da je Papa beatificirao ustašu, mitropolit Pavlović odgovorio je kako "misli da nisu imali pravo za te prigovore". "Dok je bio otvoren proces prikupljanja dokumenata za njegovu beatifikaciju, svatko je imao mogućnost da kaže svoju riječ za ili protiv," rekao je Pavlović i dodao kako se tada kad je bila otvorena mogućnost nisu javljali.

ZAGREB - Koordinacija umirovljeničkih udruga ocijenila je danas neprihvatljivim odugovlačenje i sporost Vlade oko provedbe sporazuma s umirovljenicima, posebice oko donošenja Zakona o umirovljeničkom fondu. Na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije umirovljeničkih udruga Vladimir Lokmer je podsjetio da je Zakon o fondu trebao biti donesen još u srpnju prošle godine, ali do danas nije dovršen. Stoga je Koordinacija, koja okuplja oko 400.000 članova, nedavno uputila zahtjev Vladi da ga do kraja sadašnjeg zasjedanja Sabora uputi u proceduru, a to znači da prije toga treba biti izračunat pojedinačni dug za svakog umirovljenika, kao i ukupni dug.

ZAGREB - Državna tajnica za rad u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić izrazila je uvjerenje da će u sklopu važnih reformi pred kojima se Hrvatska nalazi trebati reformirati i postojeći "rigidan sustav plaća", te uvesti standard "jednake plaće za jednaki rad". Vera Babić ističe da naš sustav plaća općenito, a napose u državnoj i javnoj upravi, slijedi davno naslijeđenu strukturu uravnilovke, s uvriježenim parametrima: osnovica pomnožena s plaćom plus naknade. Tako nefleksibilna struktura ukazuje da su plaće najmanje vezane uz rezultate rada i nema inovativnih rješenja za nagrađivanje poput bonusa ili timske plaće.

ZAGREB - Nepoznati vandal ili više njih oštetili su tijekom vikenda 22 nadgrobna spomenika na jugoistočnom dijelu zagrebačkog groblja Mirogoj zvanog Stara Lašćina, izvijestila je danas policija. Materijalna šteta cijeni se na više desetaka tisuća kuna, a policija intenzivno traga za počiniteljima koji su od postolja odvojili i prevrnuli okomite nadgrobne ploče na 22 grobnice, kazala je glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Neslužbeno se doznaje da je među uništenim spomenicima i grobnica nedavno preminule legende sportskog novinarstva Mladena Delića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙