FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za petak, 8. travnja

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja za petak,8. travnja, koje ćemo popratiti fotografijama.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja za petak, 8. travnja, koje ćemo popratiti fotografijama.

ZAGREB - Identifikacija posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Bit će nazočna potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor (Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Šalata 11 u

10 sati).

ZAGREB - Svečana sjednica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u povodu 190. godišnjice rođenja i 100. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera (Palača Akademije, Zrinski trg 11 u 12 sati).

ZAGREB - Na dan pokopa pape Ivana Pavla II. u zagrebačkoj katedrali bit će slavljena misa zadušnica (u 18 sati), koju će predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Francisco Javier Lozano u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim Josipom Mrzljakom, Vladom Košićem i Valentinom Pozaićem. Diljem Zagrebačke nadbiskupije slavit će se mise zadušnice za Papu u skladu s pozivom koji je okružnicom odredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal Bozanić odredio je također da na dan Papina sprovoda, u sat kad će započeti obredi u Rimu, zvone sva zvona u Nadbiskupiji.

VATIKAN - Pogreb Pape Ivana Pavla II. Sveti otac preminuo je u prošlu subotu a na njegovom posljednjem ispraćaju očekuje se nekoliko milijuna hodočasnika, 180 državnih izaslanstava (s oko 1400 osoba iz najužeg vrha i 2500 osoba iz diplomatskog sastava), 14 vjerskih vođa te šest kraljeva i kraljica. Hrvatsko državno izaslanstvo predvodit će predsjednik Stjepan Mesić, a u izaslanstvu se nalazi i premijer Ivo Sanader.

Papa će biti pokopan u kripti Bazilike sv. Petra u Vatikanu. Na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama može se okupiti oko 300.000 ljudi a na 24 trga će biti postavljeni veliki ekrani kako bi vjernici mogli pratiti misu koju će predvoditi dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger, dok će obred ukopa predvoditi nadbiskup Piero Marini. Misa počinje u 10 sati i trajat će tri sata nakon čega slijedi ukop. Veliki interes će, i zbog sigurnosnih razloga, izazvati brojno američko izaslanstvo u kojem su bivši predsjednik George Bush i njegov sin, sadašnji predsjednik George W. Bush, bivši predsjednik Bill Clinton (svi sa suprugama) te državna tajnica Condoleezza Rice. Do četvrtka navečer pokraj Papinog odra prošlo je četiri milijuna ljudi.

Dežurni na desku FaH-a:

Prijepodne - Damir Senčar

Poslijepodne - Hrvoje Krstičević

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙