FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Večeras Albertini izložba od Goye do Picassa

BEČ, 7. travnja 2005. (Hina) - "Od Goye do Picassa" naslov je velikeizložbe povijesti slikarstva moderne koja će se večeras otvoriti ubečkom muzeju Albertini, najvećem muzeju grafika na svijetu.
BEČ, 7. travnja 2005. (Hina) - "Od Goye do Picassa" naslov je velike izložbe povijesti slikarstva moderne koja će se večeras otvoriti u bečkom muzeju Albertini, najvećem muzeju grafika na svijetu.

Sto osamdeset radova iz švicarske privatne zbirke Jana Krugiera i Marie-Anne Krugier-Poniatowski, najviše crteža, studija, akvarela, pastela, gvaševa, skulptura, ulja na platnu, prvi put su izloženi u Austriji.

To su djela od početka 19. stoljeća (Goya, Turner, Gericault, Ingres, Delacroix), zatim realizma (od Menzela, Courbeta, do ranih radova Van Gogha), impresionista (Maneta, Moneta, Degasa, Seurata) do Cezannea, Matissea i Picassa.

Na izložbi su zastupljeni i radovi Francisa Bacona te više djela Alberta Giacomettia, s kojim je Jan Krugier godinama bio veliki prijatelj.

Izloženo je i 25 djela iz fundusa Albertine.

"Izložba predstavlja uvid i pregled povijesti slikarstva moderne, 150 godina povijesti crteža", rekao je na konferenciji za novinare danas u Beču direktor Albertine Albrecht Schroeder.

Privatna zbirka Jana i Marie Krugier sadrži gotovo 500 umjetničkih djela, jedinstvena je u svijetu po broju i vrijednosti prikupljenih umjetničkih radova od 14. i 15. stoljeća do danas, od Gentilea Bellinija i Albrechta Duerera do Francisa Bacona, rekao je Schroeder.

Jan Krugier rođen je 1928. u židovskoj obitelji u blizini Varšave. Roditelji su mu stradali u Auschwitzu, a on je preživio nacistički logor Treblinku.

Jedan od najznačajnijih kolekcionara u svijetu Jan Krugier izjavio je na konferenciji za novinare u Beču da nikad nije kupio neko umjetničko djelo kako bi ga prodao, nego da bude sastavni dio njegove zbirke.

Izložba jei otvorena do 28. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙