FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn: Skupina za Hrvatsku 26. travnja

LJUBLJANA, 24. ožujka 2005. (Hina) - Ad hock skupina koja ćeprocjenjivati stupanj suradnje Hrvatske s Haškim sudom prvi put će sesastati 26. travnja, izjavio je Jean Asselborn, ministar vanjskihposlova i potpredsjednik vlade Luxemburga, države koja u prvojpolovici ove godine predsjeda Europskom unijom.
LJUBLJANA, 24. ožujka 2005. (Hina) - Ad hock skupina koja će procjenjivati stupanj suradnje Hrvatske s Haškim sudom prvi put će se sastati 26. travnja, izjavio je Jean Asselborn, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Luxemburga, države koja u prvoj polovici ove godine predsjeda Europskom unijom.

Asselborn i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarali su u četvrtak u Ljubljani o procesu širenja Europske unije, posebice o početku pregovora s Hrvatskom, za što je Slovenija kao Hrvatskoj susjedna država posebno zainteresirana.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Asselborn, ad hock skupina u kojoj su osim njega još i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, te europski povjernik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenik za širenje EU Olie Rehn, prvi put će se sastati 26. travnja, a razgovarat će i s predstavnicima hrvatske Vlade i s predstavnicima Haškog suda.

"Nakon toga ćemo vidjeti kako i što dalje. Učinit ćemo sve da dođe do pozitivnog položaja za Hrvatsku, po mogućnosti do kraja lipnja", izjavio je Asselborn. Ponovio je da vrata za pregovore s Europskom unijom ostaju otvorena, ali je dodao: "Hrvatska ima ključ za pregovore s Europskom unijom u svojim rukama. Mora se potruditi i uvjeren sam da će se potruditi", rekao je Asselborn nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova.

Na pitanje kakve će kriterije ad hock skupina za Hrvatsku imati u procjeni njene suradnje s Haškim sudom i tko će donositi odluku o tome je li suradnja potpuna, Asselborn je rekao da je jasno da će odluku donijeti GAERC (Skup europskih ministara vanjskih poslova), te dodao da sa zaključivanjem o radu skupine ne treba žuriti.

Asselborn je ponovio da postoji želja i spremnost Europske unije da vrata Hrvatskoj ostanu otvorena i da je neophodno da hrvatska vlada još konkretnije poradi na ispunjenju zahtjeva GAERC-a za potpunom suradnjom s Haškim sudom.

Ako do toga dođe, ocijenio je Asselborn, rješenje za pregovore bit će moguće naći još u vrijeme luksemburškog predsjedanja Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙