FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU uspostavila radnu skupinu za procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em - duže

BRUXELLES,23. ožujka(Hina) - Šefovi država ili vlada 25 zemaljačlanica Europske unije odlučili su u srijedu u Bruxellesu uspostavitiradnu skupinu za Hrvatsku, koja bi utvrdila stupanj suradnje s Haškimsudom, izjavio je luksemburški premijer i predsjedatelj Europskogvijeća Jean-Claude Juncker.
BRUXELLES,23. ožujka(Hina) - Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica Europske unije odlučili su u srijedu u Bruxellesu uspostaviti radnu skupinu za Hrvatsku, koja bi utvrdila stupanj suradnje s Haškim sudom, izjavio je luksemburški premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Jean-Claude Juncker.

"Uspostavili smo radnu skupinu, koju će činiti predstavnici Europske komisije, Vijeća ministara, sadašnje i buduće zemlje predsjedateljice - Luksemburga i Velike Britanije, te Austrije koja predsjedništvo preuzima u prvoj polovici sljedeće godine", rekao je Juncker.

Ta bi se skupina trebala "konzultirati s hrvatskim vlastima i Haškim sudom te podnijeti izviješće Vijeću ministara, koje će onda donijeti odluku koja se bude nametnula", rekao je Juncker.

Vijeće ministara je prošli tjedan donijelo odluku o odgodi pregovora, koji su trebali započeti 17. ožujka, dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Juncker je rekao da zasad nije određen vremenski okvir do kada bi ta radna skupina trebala sastaviti izviješće o hrvatskoj suradnji te da je za razradu pojedinosti zaduženo luksemburško predsjedništvo Vijeća EU-a.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da još nije određeno na kojoj će razini - premijerskoj, ministarskoj ili nekoj nižoj - biti sastavljena ta radna skupina niti je utvrđeno hoće li ona putovati u Zagreb i u Den Haag, ili će konzultacije obaviti u Bruxellesu.

Upitan može li se očekivati da ta skupina dovrši izvješće do sljedećeg sastanka ministara EU-a, 25. i 26. travnja, diplomatski izvor je rekao da "bi vremensko razdoblje od četiri tjedna moglo omogućiti da se izviješće sastavi. Ništa nije isključeno".

Raspravu o Hrvatskoj na proljetnom summitu EU-a, iako to nije bilo na službenom dnevnom redu, potaknula je skupina zemalja koja se zauzima za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom. Riječ je o Austriji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Luksemburško predsjedništvo će popodne o rezultatima summita izvijestiti premijere pristupajućih i kandidatskih zemalja, među njima i predsjednika hrvatske Vlade Ivu Sanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙