FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU-a nastavili sastanak na vrhu

BRUXELLES,23. ožujka(Hina) - Čelnici 25 zemalja članica EU-a nastavilisu u srijedu u Bruxellesu proljetni summit, na kojem će uz, glavneteme posvećene gospodarskim pitanjima, biti rasprave i o Hrvatskoj.
BRUXELLES,23. ožujka(Hina) - Čelnici 25 zemalja članica EU-a nastavili su u srijedu u Bruxellesu proljetni summit, na kojem će uz, glavne teme posvećene gospodarskim pitanjima, biti rasprave i o Hrvatskoj.

Slovački premijer Mikulaš Dzurinda u utorak kasno navečer najavio da će skupina zemalja pripremiti tekst za Europsko vijeće, u kojem će predložiti da se s Hrvatskom otvore pristupni pregovori najkasnije do lipnja. Zasad nema potvrde da bi se takav dokument, bude li prihvaćen, mogao naći u zaključcima summita.

Dzurinda je rekao da je tijekom radne večere u utorak navečer, stekao dojam da je više zemalja podupiralo skori početak pregovora, nego mu se protivilo.

Prema europskim diplomatskim izvorima, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel predložio je da Trojka EU-a uskoro posjeti Zagreb kako bi provjerila stupanj suradnje Hrvatske s Haškim sudom.

"Rasprava o tom prijedlogu išla je u smjeru da se može očekivati njegovo prihvaćanje, što bi trebalo biti objavljeno u srijedu, drugi dan summita", rekao je izvor.

Trojku EU-a trebali bi predstavljati predstavnici sadašnje i buduće predsjedateljice EU-a, Luxembourga i Velike Britanije, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Vijeće ministara EU-a prošli je tjedan odgodilo početak pristupnih pregovora s Hrvatskom dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Čelnici EU-a u utorak su prvog dana summita, prihvatili reformu pakta o stabilnosti, mehanizma za očuvanje stabilnosti zajedničke valute. U srijedu će nastaviti raspravu o Lisabonskoj strategiji i o sljedećem višegodišnjem proračunu za razdoblje od 2007. do 2013.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙