FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dzurinda: skupina zemalja tražit će otvaranje pregovora do lipnja

BRUXELLES,23. ožujka 2005.(Hina) - Slovački premijer Mikulaš Dzurindanajavio je u utorak kasno navečer u Bruxellesu da će skupina zemljačlanica pripremiti tekst za Europsko vijeće, koje u srijedu nastavljarad, u kojem će predložiti da se se pristupni pregovori s Hrvatskomotvore najkasnije do lipnja.
BRUXELLES,23. ožujka 2005.(Hina) - Slovački premijer Mikulaš Dzurinda najavio je u utorak kasno navečer u Bruxellesu da će skupina zemlja članica pripremiti tekst za Europsko vijeće, koje u srijedu nastavlja rad, u kojem će predložiti da se se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore najkasnije do lipnja.

"Carla del Ponte želi kazniti Hrvatsku i zato će skupina zemalja pripremiti tekst u kojem se predlaže da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore do lipnja", izjavio je Dzurinda na konferenciji za novinare po završetku prvog dana summita europskih čelnika, koji su se u utorak okupili u Bruxellesu.

Dzurinda je rekao da je u raspravi više zemalja podržavalo Hrvatsku, nego što ih je bilo protiv.

Iz europskih diplomatskih izvora doznaje se da je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel predložio da Trojka EU-a uskoro posjeti Zagreb kako bi provjerila stupanj suradnje Hrvatske s Haškim sudom.

"Rasprava o tom prijedlogu išla je u smjeru da se može očekivati

njegovo prihvaćanje, što bi trebalo biti objavljeno u srijedu, drugi dan summita", rekao je izvor.

Trojku EU-a trebali bi predstavljati predstavnici sadašnje i buduće predsjedateljice EU-a, Luxembourga i Velike Britanije, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Schuessel i Dzurinda čelnici su stranaka, koje su članice Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka. Neposredno prije početka summita, čelnici Europske pučke stranke, zauzeli su se da se o Hrvatskoj raspravlja i na summitu, iako službeno nije bila na dnevnom redu. Predsjednik EPP-a Wilfried Martens izrazio je uvjerenje da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom i da bi Europska unija sama trebala ocjenjivati stupanj suradnje, a ne se oslanjati samo na izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Vijeće ministara EU-a prošli je tjedan odgodilo početak pristupnih pregovora s Hrvatskom dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙