FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan izjavio je da za danas nije, kako je ranije najavio, sazvao sjednicu tog odbora, jer Vlada nije dostavila potreban materijal. "Nisam sazvao sjednicu jer to ne bi imalo smisla, budući da Vlada nije predložila ništa o čemu bi Nacionalni odbor mogao raspravljati", kazao je Račan novinarima. Od Vlade očekujem da predloži nacionalnu strategiju pregovora, te način na koji bi se utvrđivale pregovaračke pozicije Hrvatske, rekao je Račan.

ZAGREB - Na kraju veljače u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 330.183 nezaposlenih osoba, što je za jedan posto ili za 3.245 osoba više u odnosu na prethodni mjesec, a za 4.154 osobe ili 1,3 posto više nego u veljači 2004. godine. Veljača je sedmi mjesec zaredom u kojem se bilježi povećanje nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Po podacima iz Mjesečnog statističkog biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i u veljači 2005. priljev u registriranu nezaposlenost bio je veći od odljeva.

PULA - Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije Marino Roce na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli istaknuo kako će na skorašnjim lokalnim izborima ta stranka u Istri nastupiti sa samostalnim listama dok su koalicije moguće, kako je rekao, "sa svim političkim opcijama koje imaju slične programe, pa i s IDS-om". "IDS-ova politika u posljednje se vrijeme promijenila kao što su se promijenili i njihovi stavovi iz Rovinjske deklaracije kojima smo se mi oštro suprotstavljali", ocijenio je Roce.

ZAGREB - Carinski sindikat Hrvatske objavio je danas rezultate ankete po kojima preko 98 posto ispitanih članova CSH-a ne podržava prijedlog o zamrzavanju plaća carinskih službenika i namještenika u idućih pet godina. U istoj anketi, koja je od 15. do 18. ožujka provedena među 79 posto sindikalnog članstva, njih 93 posto je odgovorilo da će sudjelovati u industrijskim akcijama, uključujući i štrajk, ako ih na to pozove sindikat. CSH je proveo anketu nakon što je premijer Ivo Sanader početkom veljače u Karlovcu pozvao sindikalne središnjice na dogovor po kojem bi se utvrdio sporiji rast plaća u javnom i državnom sektoru od rasta BDP-a, a CSH je to protumačio kao prijedlog zamrzavanja plaća.

ŠIBRENIK - Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Oto Jungwirth, uručio je danas šibensko-kninskom županu Duji Stančiću i predstavnicima Drniša i Vodica karte minski sumnjivih prostora u županiji. Današnjom predajom karata završen je posao preciznog definiranja veličine i strukture minski sumnjivih prostora u Hrvatskoj, te njihovo obilježavanje, kazao je Jungwirth. Na području Šibensko-kninske županije je 67 kilometara četvornih minski sumnjivih prostora što je 2,2 posto ukupne površine. Najveća koncentracija neekspolodiranih eksplozivnih sredstava je na drniškom, skradinskom i vodičkom području, a minski sumnjivih prostora ima i oko Šibenika, te u općini Ružić, Promini i Kistanjama.

LUKOVDOL - Najveća hrvatska pjesnička priredba koja svake godine iznova promiče pjesničku riječ, Goranovo proljeće, otvorena je danas u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića, nakon što je na pjesnikov grob položeno cvijeće. Pjesniku, piscu i sociologu Ivanu Rogiću Nehajevu visoko pjesničko odličje Goranov vijenac predao je predsjednik Udruge Goranovo proljeće Branko Čegec. Osim vijenca, dodijeljena mu je i diploma i 20.000 kuna. Nagradu "Goran" za mlade pjesnike dobila je Ivana Bodrožić (Vukovar, 1982.), apsolventica studija kroatistike i filozofije u Zagrebu.

LOVAS - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice u Lovasu predstavnici općinskih vlasti Lovasa i stradalničkih udruga iz toga mjesta u hrvatskom Podunavlju odali su počast žrtvama srpske agresije na Lovas 1991. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je u povodu sedme obljetnice pokopa 67 žrtava srpske agresije na Lovas, koje su pokopane 21. ožujka 1998. One su ekshumirane 1997. iz masovne grobnice i pojedinačkih grobnica otkrivenih na groblju u Lovasu. Iz masovne grobnice ekshumirano je ukupno 68 žrtava, dok je deset žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.

ZAGREB - Upravni sud RH poništio je rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i veza iz listopada 2003. kojim je ukinuta dozvola tvrtki Divan za obavljanje fiksne telefonije, izvijestili iz danas iz tvrtke Divan, koji su uz preslik dijela presude napomenuli da su odluku Upravnog suda zaprimili 18. ožujka. Iz Divana ocjenjuju da im je time vraćena dozvola za rad u fiksnoj telefoniji koju im je ranije Vijeće za telekomunikacije dodijelilo 20. listopada 2003., a bivše Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ukinulo 31. listopada 2003. Divan je u zakonskom roku tada podnio tužbu Upravnom sudu.

KARLOVAC - Fikret Abdić kreće iz pritvora na odsluženje petnaestogodišnje zatvorske kazne u neku od kaznionica, a njegov sin i odvjetnik najavljuju tužbu Ustavnom sudu. Središnji će ured Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa odrediti u koju će kaznionicu Fikret Abdić biti poslan na odsluženje 15-godišnje zatvorske kazne. U odsluženje zatvorske kazne bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Karlovački Županijski sud Abdića je u srpnju 2002. proglasio krivim za ratni zločin i osudio ga na 20 godina zatvora. Kazna je ipak ovoga mjeseca pravomoćnom i izvršnom presudom Vrhovnog suda smanjena s 20 na 15 godina.

ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt (MUO) obilježit će 125 godina postojanja velikom izložbom "Skriveno blago Muzeja za umjetnost i obrt", na kojoj će biti predstavljeno više od 300 reprezentativnih umjetnina koje se čuvaju u muzejskim depoima. Uz najavljenu izložbu, muzejski jubilej bit će obilježen i drugim događanjima i izložbama kojima je cilj animirati i privući publiku u MUO kao mjesto žive slike o lijepoj strani života, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙