FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 21. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat pozvao je danas ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića da podnese ostavku optužujući ga da se "slabo snalazi u ulozi ministra". Zar ste zaboravili činjenice u vezi pregovora o Strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike, pita Ljubičića u otvorenom pismu predsjednik Sindikata Ivica Babić. Predsjednik Sindikata podsjeća Ljubičića da je osobno sudjelovao u pregovorima o Strukovnom kolektivnom ugovoru te da je u izjavama za medije nudio prijedloge za razrješenje nastalog spora. Stoga Babić pita Ljubičića zašto je na sastanku u subotu, 19. ožujka, promijenio mišljenje i, kako tvrdi, pogazio svoje dosadašnje postupke i izjave.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i izraelska Međunarodna škola za proučavanje holokausta Yad Vashem ponudili su 25 stipendija hrvatskim učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola te sveučilišnim nastavnicima koji poučavaju o holokaustu. Usavršavanje nastavnika održat će se u Yad Vashemu od 17. do 31. srpnja na engleskom jeziku, a troškove puta i boravka u Izraelu financirat će Ministarstvo znanosti i izraelska strana. Prijave se trebaju dostaviti do 18. travnja na adresu Ministarstva.

DELNICE - Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata i članovi obitelji stradalih branitelja dobili su danas u Delnicama ključeve 24 nova stana, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Grad Delnice svoj je doprinos dao besplatnim ustupanjem zemljišta i pokrivanjem troškova infrastrukture. Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor je, uručujući ključeve stanova, najavila skori početak realizacije novog modela gradnje stanova za stradalnike i branitelje, u kojemu će sudjelovati jedinice lokalne samouprave. Dodala je da u Ministarstvu ima još 12.000 zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja, te kako očekuje da će ih do kraja godine biti riješeno tisuću do tisuću i pol.

VARAŽDIN - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić održao je danas u Varaždinu radni sastanak s predstavnicima Varaždinske županije. Tom su prilikom, kako je izvijestio na konferenciji za novinare, razgovarali o pritužbama građana, socijalizaciji romske nacionalne manjine i položaju lokalne samouprave. Pravobranitelj Malčić rekao je da je lani njegov ured primio 2700 pritužbi, a tek tridesetak njih bilo je iz Varaždinske županije. Građani se najviše žale na rad sudova i državnih tijela, a među pritužbama bilo je i onih lepoglavskih zatvorenika koji su se uglavnom žalili na tretman u kaznionici.

ZAGREB - Zapadnoeuropski renesansni eruditi, tiskari i graveri te enciklopedisti smatrali su tvorcem glagoljičkog pisma sv. Jeronima, a ne sv. Ćirila, kojega se kasnije uobičajilo nazivati autorom toga pisma, iznosi paleoslavist Eduard Hercigonja. Renesansni stručnjaci smatrali su dakle da je autor glagoljice sv. Jeronim (347.-420.), crkveni otac, pisac i filolog, koji je prema hebrejskom i grčkom predlošku preveo Bibliju na latinski jezik. Hercigonja takve tvrdnje iznosi u prvi put objavljenoj raspravi "Hrvatska glagoljica u zapadnoeuropskoj (francuskoj i talijanskoj) znanstvenoj literaturi i enciklopedistici od 16. do 18. stoljeća", tiskanoj na početku njegove najnovije knjige "Na temeljima hrvatske književne kulture" u izdanju Matice hrvatske.

ZAGREB - Svjetskim danom voda, 22. ožujka ove godine, pod geslom "Voda za život" počinje desetljeće voda, koje su Ujedinjeni narodi proglasili za razdoblje 2005. - 2015. Prema podacima UN-a, oko 1,1 milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, koja je neophodna za zdravlje i kritična za održivi razvoj i smanjivanje siromaštva i gladi. Hrvatska spada među 30 vodom najbogatijih zemalja u svijetu i zauzima vrlo visoko 3. mjesto u Europi s 32.818 prostornih metara obnovljivih zaliha vode po stanovniku. Kad je o pitkoj vodi riječ, hrvatski su građani u zavidnom položaju, jer mogu piti vodu iz slavine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙