FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić napustio je današnji sastanak u Ministarstvu zdravstva koji je s četiri sindikata potpisnika granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo sazvao ministar Neven Ljubičić. Ostali sudionici sastanka usuglasili su se da se pristupi sklapanju dodatka granskog kolektivnog ugovora (GKU) po kojemu bi liječnici u ovoj godini dobili 10-postotni dodatak za liječničku odgovornost, čime su odbačena ostala dva zahtjeva HLS-a za isplatom liječnicima položajnog dodatka te dodatka za dežurstvo. Ministar Ljubičić apelirao je na HLS da prihvati 10-postotno povećanje za što je osigurano u ovoj godini 170 milijuna kuna te obustavi pripreme štrajka liječnika najavljenog za 11. travnja.

ZAGREB - Na svečanom euharistijskom slavlju u prepunoj zagrebačkoj katedrali danas je zaređen novi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, član Hrvatske provincije Družbe Isusove. Zareditelj je bio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je predvodio svečano misno slavlje, a suzareditelji pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić. Novi pomoćni biskup za svoje je geslo izabrao "Život biraj", a nosit će naslov biskupa pićanskoga (Pićan u Istri). U misnom slavlju sudjelovali su gotovo svi hrvatski biskupi, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano i dvjestotinjak svećenika. Svečanom ređenju, uz brojne vjernike, bili su nazočni i članovi Pozaićeve obitelji.

RIJEKA - Velika nagrada Međunarodnog sajma nautike, sporta i tehničke kulture "Nautica 2005." danas je dodijeljena Obrtu za popravak i izradu plastičnih plovila "Grašo" iz Pule za plovilo "Grašo 23" i tvrtki "Scam marine" d.o.o. iz Viškova za marinizirane dizelske motore. Brodica "Grašo 23" novitet je u hrvatskoj nautičkoj brodogradnji. Dugačka je 7,6 metara, širine 2,6 metara, a ima gaz od 0,6 metara. Brodica ima dvostruku namjenu - za obiteljska krstarenja i za gospodarske djelatnosti. Tvrtka "Scam marine" jedini je hrvatski proizvođač unutarnjih brodskih dizelskih motora, a na sajmu je predstavila motore od 12 do 80 KS, od kojih su motori od 70 do 80 KS noviteti na hrvatskom tržištu.

ŠIBENIK - Prvi izborni kongres hrvatske Sekcije Međunarodnog policijskog udruženja (International Police Association - IPA) počeo je danas u šibenskom hotelu Solaris. Hrvatska sekcija osnovana je u listopadu 2001. kao udruga građana i danas u 14 regionalnih klubova okuplja oko tri tisuće članova. Stotinjak njihovih predstavnika izabrat će nove članove svih tijela Sekcije. Domaćin dvodnevnog skupa je Regionalni klub IPA-e Šibensko-kninske županije. Uz domaćine i predstavnike policijskih uprava iz cijele Hrvatske, kongresu su nazočni i čelni ljudi sekcija IPA-e iz Slovenije, Italije, Mađarske i Austrije, kojima su danas uručena priznanja i prigodni darovi za pomoć i podršku osnivanju hrvatske Sekcije.

ZAGREB - Članovi Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) danas su na 7. saboru društva za novog predsjednika izabrali Alfreda Obranića i sa skupa poručili da politički zatvorenici ne odobravaju način na koji bi Hrvatska trebala ući u Europsku uniju. "Osuđujemo nastavak takve hrvatske vanjske politike koja polazi od žrtvovanja nacionalnog ponosa i dostojanstva", ističu politički zatvorenici u zaključcima sa skupa i ocjenjuju da ulazak Hrvatske u EU nije uvjet opstanka i prosperiteta hrvatskog naroda i države jer se time, kažu, ne rješava ni jedan ozbiljan gospodarski problem.

RIJEKA - U brodogradilištu "3. maj" danas je obavljeno prvo ovogodišnje porinuće - u more je porinut tanker za prijevoz kemikalija, nafte i naftnih prerađevina vrijedan 29 milijuna dolara, nosivosti 47.000 tona, izgrađen za grčkog naručitelja, tvrtku Byzantine Maritme Corporation. Tanker je dugačak 182,5 metara, širine 32,2 metra, visine 17,5 metara. Gaz broda je 12,2 metara, a može razviti brzinu od 14,6 čvorova. Pokreće ga pogonski stroj snage 8310 kilovata koji je izgrađen u Tvornici motora i dizalica "3. maj". Porinuti tanker peti je brod koji je, u seriji od pet tankera istih karakteristika, sagrađen u brodogradilištu "3. maj" za istog, grčkog naručitelja.

ZAGREB - Zagrebačka policija danas će istražnom sucu predati dvojicu muškaraca osumnjičenih za otmicu 31-godišnjeg slovenskog državljanina, a još uvijek traga za 37-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je otmicu organizirao zbog poslovnog duga. Slovenski državljanin otet je 16. ožujka na području Zaprešića zbog duga svog prijatelja i poslovnog partnera prema organizatoru otmice, rečeno je u policiji koja je izvijestila da oteti tijekom dvodnevnog zatočenja u stanu u zagrebačkom naselju Špansko nije bio zlostavljan niti izgladnjivan. Dvojica uhićenih otmičara, u dobi 27 i 20 godina, od ranije su poznati policiji, kao i navodni organizator za kojim se još traga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙