FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević s Trojkom EU-a

BRUXELLES/LUXEMBOURG,19. ožujka(Hina) - Hrvatski ministar obraneVelimir Rončević sudjelovao je u subotu u Luxembourgu na sastankuTrojke EU-a s ministrima obrane kandidatskih zemalja te Norveške iIslanda.
BRUXELLES/LUXEMBOURG,19. ožujka(Hina) - Hrvatski ministar obrane Velimir Rončević sudjelovao je u subotu u Luxembourgu na sastanku Trojke EU-a s ministrima obrane kandidatskih zemalja te Norveške i Islanda.

Luksemburški ministar obrane Luc Friede, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, zatim predstavnik Velike Britanije, koja preuzima od Luxembourga predsjedništvo u drugoj polovici godine te predstavnik Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, izvijestili su predstavnike četiriju kandidatskih zemalja te Norveške i Islanda, koje nisu u EU-u, ali su članice NATO-a, o rezultatima neformalnog sastanka ministara obrane EU-a koji je u petak održan u Luxembourgu.

Ministri obrane zemalja članica EU-a, koji se dvaput godišnje okupljaju na neformalnim sastancima, razgovarali su o operaciji Altea u BiH i uspostavljanju "borbenih postrojbi" za koje se EU odlučila u okviru razvoja svojih vojnih kapaciteta.

Ministar Rončević je na sastanku s Trojkom EU-a pozdravio uspješno odvijanje misije Altea u BiH, koju je EU preuzela od NATO-a te izrazio spremnost Hrvatske da nastavi pružati podršku toj misiji kao što je i dosad činila.

Europska unija razmišlja o smanjivanju snaga u vojnoj misiji Altea, jer ocjenjuje da je sigurnosno stanje u BiH poboljšano. "Zbog poboljšanih sigurnosnih prilika u BiH opsežna vojna nazočnost više nije potrebna", rekao je u petak luksemburški ministar Luc Frieden, dodajući da bi ubuduće tamo trebalo manje vojnika, a više policajaca.

U pogledu razvoja vojnih kapaciteta, gdje je predviđeno formiranje 13 borbenih postrojbi s kojima bi Unija do 2007. bila sposobna izvoditi brze operacije u slučaju kriza u svijetu, Rončević je također izrazio spremnost Hrvatske da pruži svoj doprinos u okviru svojih mogućnosti.

Rončević je također izrazio privrženost Hrvatske međunarodnoj borbi protiv terorizma te istaknuo važnost regionalne suradnje i razmjene podataka u borbi protiv te prijetnje.

Ministri obrane EU-a ponovno će se sastati krajem svibnja u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙